Je ouders, broer, zus, vriend(in), tante of buurvrouw: iemand die speciaal voor je is en altijd voor je klaarstaat, verdient een bedankje. Hoe kan dat uitbundiger en feestelijker dan met taart?
Bak met Zeinab Alhashime-Bakker (1996) de sterren van de hemel en doe zoals Isa doet: deel met je geliefden een adembenemende spektakeltaart.
Worteltjestaart met walnoten, specerijen & roomkaasmousse
“Een lust voor het oog en een malse, smaakvolle taart.”
1
Recept Carrotcake
De smeuïge textuur, rijke kruidige smaak en het feit dat er (een beetje) groente in zit,
maakt carrotcake een van de meest populaire cakes ter wereld. De combinatie van geraspte wortel, kruidige specerijen en stukjes walnoot maakt deze cake tot een heerlijke traktatie voor elk moment van de dag.
Voorbereiden: 25 minuten | Bakken: 40-45 minuten | Afkoelen: 40 minuten
Voor: 12-16 personen
Nodig: 2 ronde bakvormen van 20 cm
Ingrediënten
- 375 g tarwebloem
- 1 ½ tl baking soda
- 1 el kaneel
- ½ tl gemalen nootmuskaat
- 1 tl gemberpoeder
- 3 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 270 g zonnebloemolie
- 7 eieren
- 400 g lichte basterdsuiker
- 75 g kristalsuiker
- 190 g ongezoete appelmoes
- 1 tl vanille-extract
- 460 g wortel, geraspt
- 160 g walnoten, grof gehakt
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160°C (hetelucht) of 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvormen in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier. Zeef de tarwebloem, baking soda, kaneel, nootmuskaat, het gemberpoeder, bakpoeder en zout in een mengkom. Meng met een garde door elkaar.
Voeg de zonnebloemolie, eieren, basterdsuiker, kristalsuiker, appelmoes en het vanille-extract toe en meng tot een glad beslag. Neem de zij- en onderkant van de kom goed mee. Voeg ten slotte de geraspte wortel en walnoten toe en meng kort door tot deze zijn opgenomen in het beslag. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet in het midden van de oven. Bak de cakes in 40-45 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uitkomt. Haal de cakes uit de oven en laat ze 15 minuten in de bakvorm afkoelen op een taartrooster. Snijd daarna de zijkanten van de cakes los van de vorm, stort de cakes ondersteboven op het taartrooster en laat volledig afkoelen. Verpak de cakes goed in plasticfolie en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.
TIP Vervang de walnoten eens voor pecannoten, paranoten of macadamianoten. Of laat de noten achterwege als je niet van noten houdt.
2
Recept Roomkaasmousse
Roomkaasmousse is een friszure, luchtige mousse. De roomkaas geeft de mousse een rijke en volle smaak, terwijl de slagroom zorgt voor een luchtige textuur. Bereiden: 10 minuten
Ingrediënten (voor ca. 700 gram)
- 400 g roomkaas, koud
- 65 g kristalsuiker
- 2 tl vanille-extract
- 250 g slagroom, koud
Bereiding
Doe de roomkaas, kristalsuiker en het vanille-extract in een mengkom en mix circa 1 minuut met een staande mixer met garde of met een handmixer tot alle suiker is opgenomen. Voeg de slagroom geleidelijk toe en klop het geheel op middelhoge snelheid stijf. Gebruik direct of bewaar tot gebruik in een luchtdichte bak in de koelkast. Bereid maximaal 1 dag van tevoren.
2
Tiramisutaart met koffiebiscuit, mascarpone & chocolade
“Een heerlijke variant op de klassieke tiramisu.”
1 Recept Biscuit
Een biscuit is een van de meest gebruikte basiselementen in de patisserie, omdat hij gemakkelijk is te maken en eenvoudig kan worden aangepast voor verschillende smaken en vullingen. Biscuit is perfect voor het maken van een laagjestaart vanwege de luchtigheid en structuur van de cake.
Voorbereiden: 15 minuten | Bakken: 25-30 minuten | Afkoelen: 40 minuten
Voor: 12-16 personen
Nodig: 2 ronde bakvormen van 20 cm
Ingrediënten
- 8 eieren
- 180 g kristalsuiker
- 20 g vanillesuiker
- 3 g zout
- geraspte schil van ½ biologische citroen
- 180 g tarwebloem
- 20 g maizena
- Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160°C (hetelucht) of 175°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvormen in met bakspray en bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm met bakpapier. Laat het bakpapier minimaal 5 centimeter boven de vorm uitkomen, zodat het biscuit voldoende ruimte heeft om te rijzen.
Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije mengkom en de eidooiers in een tweede kom. Doe de kristalsuiker, vanillesuiker, het zout en de citroenrasp in een derde kom. Zeef de tarwebloem en de maizena in een vierde kom en zet apart.
Klop de eiwitten schuimig in een staande mixer met garde of met een handmixer tot er geen vloeibaar eiwit meer zichtbaar is en voeg geleidelijk de kristalsuiker, vanillesuiker en de citroenrasp toe. Mix op de hoogste snelheid tot stijve pieken. Dit duurt circa 5 minuten. Zet de mixer uit zodra het eiwit stijfgeklopt is – voorkom dat je te ver doorklopt en het eiwit korrelig en onbruikbaar wordt.
Zet de mixer op middelhoge snelheid en voeg een voor een de eidooiers toe. Mix tot deze volledig zijn opgenomen. Dit duurt circa 20 seconden per eidooier. Zet de mixer uit en spatel de gezeefde tarwebloem en maizena in drie delen door het beslag. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet ze in het midden van de oven. Bak de biscuits in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uitkomt.
Haal de biscuits uit de oven en stort ze direct ondersteboven op een taartrooster. Verwijder het bakpapier en laat de biscuits volledig afkoelen. Verpak de biscuits goed in plasticfolie en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.
TIP Door de biscuits ondersteboven op het taartrooster te laten afkoelen, zorg je voor een mooi plat biscuit aan zowel de onder- als bovenkant.
2
Recept Siroop
Suikersiroop – ook wel trempeersiroop – is een belangrijk onderdeel van een taart. Deze siroop wordt gebruikt om cakes en biscuits vochtiger en smaakvoller te maken. De siroop wordt over de gebakken cakelagen gesprenkeld en trekt op deze manier langzaam in.
Voorbereiden: 5 minuten | Bereiden: 5 minuten | Afkoelen: 10 minuten
Ingrediënten (voor 100 ml siroop)
- 75 g kristalsuiker
- 75 ml water
- 1 tl vanille-extract
Bereiding
Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Haal zodra de suiker is opgelost van het vuur. Voeg het vanille-extract toe en roer tot deze is opgenomen. Laat afkoelen en dek af tot gebruik.
TIPS Je kunt de siroop elke smaak geven die je maar wilt. Zo kun je bijvoorbeeld 1 eetlepel rozenwater toevoegen of 10 gram espressopoeder. De siroop kun je in een potje of luchtdicht bakje zeker 1 week bewaren in de koelkast.
3
Recept Mascarponeslagroom
Mascarponeslagroom is een heerlijke, romige crème die perfect is voor het versieren van taarten. Of je nu een ervaren patissier bent of een beginnende thuisbakker; mascarponeslagroom is een must-haverecept dat elke taartenliefhebber eens zou moeten proberen! Bereiden: 10 minuten
Ingrediënten (voor 450 gram)
- 125 g mascarpone, koud
- 25 g kristalsuiker
- 300 ml slagroom, koud
Bereiding
Doe de mascarpone en kristalsuiker in een mengkom en mix circa 1 minuut met een staande mixer met garde of met een handmixer tot alle suiker is opgenomen. Voeg geleidelijk de slagroom toe en klop het geheel stijf op middelhoge snelheid. Gebruik direct of bewaar tot gebruik in een luchtdichte bak in de koelkast. Bereid maximaal 1 dag van tevoren.
TIP Voeg eens geraspte schil van ½ biologische citroen of ½ biologische limoen toe.
PRODUCTIE: DANIËLLE BRONSGEEST | BEELD: SASKIA LELIEVELD
Complete taart(en) bakken?
De recepten vind je in Zin Magazine nr. 12. Bestel ‘em via deze link online
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief
Iemand die tenminste fatsoenlijk kan schrijven zegt
Wat is dit voor een belabberd artikel dat jullie hebben geproduceerd? Serieus, hebben jullie een aap met een typemachine ingehuurd om dit in elkaar te flansen? Ik bedoel, ik heb me door dit stuk heen geploegd, en het is werkelijk waar een aaneenschakeling van onsamenhangende flauwekul. Ik verwachtte meer van jullie, echt waar.
Ten eerste, wie is in vredesnaam Zeinab Alhashime-Bakker (1996)? Hebben jullie haar uit de plaatselijke supermarkt geplukt om ons te vertellen hoe we een worteltaart moeten bakken? Nou, laat me je vertellen, Zeinab moet terug naar de keuken gaan en haar bakvaardigheden opfrissen. Want als ik deze “adembenemende spektakeltaart” maak, ziet het er eerder uit als een mislukt wetenschappelijk experiment.
En laten we het hebben over die worteltaart. Wie haalt het in zijn hoofd om appelmoes in een worteltaart te gooien? Serieus, ik ben niet op zoek naar een verlepte appel in mijn smeuïge worteltaart. En wat is dat met die ongezoete appelmoes? Hebben jullie een hekel aan smaak?
En laten we alsjeblieft niet beginnen over die “roomkaasmousse.” Friszure, luchtige mousse? Het lijkt eerder op iets wat uit een bouwput is opgegraven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de tiramisutaart. Een heerlijke variant op de klassieke tiramisu? Het lijkt meer op een poging om een Italiaans meesterwerk te ruïneren.
En die recepten! Wat een chaos. Het lijkt wel alsof jullie een peuter hebben laten spelen met ingrediënten en hopen dat er iets eetbaars uit zou komen. Nou, nieuwsflits, het is niet eetbaar. Ik heb jullie belabberde recepten geprobeerd, en mijn smaakpapillen zijn nu in staking.
Ik verwacht serieus meer van jullie. Jullie noemen dit een artikel? Het lijkt meer op een belediging van de culinaire wereld. Dit is lage kwaliteit, slecht geschreven, en ik voel me beledigd dat ik hier mijn kostbare tijd aan heb verspild. Jullie hebben één taak: fatsoenlijke content produceren. Doe beter.