Piekeren overkomt ons allemaal. En als je perfectionistisch bent, heb je daar nog nét even meer last van. In haar boek De ultieme gids voor perfectionisten laat psychotherapeut Katherine Morgan Schafler zien wat de voordelen zijn van perfectionisme. Maar vooral: hoe je afrekent met al dat gepieker.
- Het piekermoment
Iedereen heeft zorgen en het is helemaal niet raar dat je daar af en toe over moet nadenken. Probeer daarom elke dag, bijvoorbeeld een kwartier lang, bewust na te denken over je zorgen of problemen. Schrijf je bevindingen op en pak dit briefje er telkens bij zodra de problemen je weer te binnen schieten.
2. Het piekerelastiekje
Draag een elastiek, bijvoor- beeld een haarelastiek, om je pols. Zodra je voelt dat je begint te piekeren of negatieve gedachten voelt opkomen, trek je aan het elastiek. Door het tikje op je pols, word je bewust van deze gedachten en worden deze kort onderbroken. Probeer dan bewust aan iets te denken waarvan je blij wordt.
3. Je ademhaling
Piekeren gebeurt vooral ’s avonds als we in bed liggen. Lukt het echt niet om die gedachten te stoppen? Probeer je dan te focussen op je adem- haling. Zorg dat je plat op je rug ligt, leg je handen op je buik en adem rustig in en langzaam uit terwijl je je buik op en neer voelt gaan.
4. Spreek het uit
Piekeren is iets dat in onze hersenen gebeurt. Door zaken te overdenken en er met niemand over te praten, kun je het probleem steeds groter maken in je hoofd. Spreek je gedachten uit aan iemand die dicht bij je staat. Praat er met hem of haar over en vertel waar je angst hem in zit.
5. Vind afleiding
Merk je dat er negatieve gedachten bij je opkomen of dat je gaat piekeren? Zorg er dan voor dat je iets anders gaat doen waar je gedachten vervolgens naar uit kunnen gaan. Lees een boek, kijk een leuke serie of ga naar buiten om even te wandelen. Net waar je zin in hebt. Zo blijf je weg van piekergedachten.
Meer lezen?
Meer piekertips? Je leest het in Zin 07 2023. Bestel ‘em hier online.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Leo Hollander zegt
Best praktische tips.
Toch mis ik eentje: het piekeren zelf onderzoeken. Juíst doen wat we precies niet willen: het monster in de ogen kijken. Omdat wegduwen het piekeren maar aanwakkert.