Het woord ‘Boomer’ werd gekozen tot Woord van het Jaar. Daarmee wordt de generatie Babyboomers bedoeld, maar wie zijn dat eigenlijk? En welke generaties heb je nog meer? Bij welke hoor jij?
Stille generatie (geboren voor of tijden de Tweede Wereldoorlog)
Deze generatie heeft de armoede van de oorlog meegemaakt en is dankbaar voor alle materiële welvaart die hen ten deel is gevallen. Daardoor is ze gezagsgetrouw.
Babyboomers (1945-1955)
Na de oorlog werden heel veel kinderen geboren. Zij vormen nog steeds in aantal een heel grote groep. Doordat de babyboomers alleen maar welvaartsstijging hebben meegemaakt, konden zij zich richten op zelfontplooiing en vrije moraal. Hun kinderen zijn de Generatie X of Generatie Y. Die laatsten verzonnen de term ‘Ok Boomer’.
Verloren generatie (1955-1970)
Deze generatie kwam de arbeidsmarkt op tijdens de Oliecrisis tot het begin van de jaren tachtig, toen de crisis volop rondwaarde. Het betekende voor velen geen werk, maar meteen de uitkering in. Daardoor maakten zij niet echt een goede start op de arbeidsmarkt en moesten opboksen tegen de ‘boomers’ boven zich.
Generatie X (1970-1985), ofwel generatie Nix patatgeneratie
Door de pil werden er minder kinderen geboren, gezinnen werden kleiner en kinderen kregen meer aandacht. Hun leven stond in het teken van de zelfontplooiing en zelverwerkelijking. Generatie X was bovendien de eerste generatie die volop ging studeren. De term patatgeneratie was bedacht door voetbalcoach Leo Beenhakker, die toen vond dat de jeugd van tegenwoordig slecht at en daardoor slecht presteerde. Hij kreeg het gelijk trouwens niet aan zijn zijde, bekende leden van de patatgeneratie zijn Dennis Bergkamp en Marco van Basten.
Generatie Y (1986-2000), ofwel millenials
Hoewel ze zijn geboren vóór de opkomst van het internet, zijn ze er al wel heel erg mee vertrouwd. Ze voelen zich bijzonder, zelfverzekerd en als je het negatief beschouwt zijn ze ook behoorlijk verwend. Millennials willen graag authentiek, speciaal en creatief zijn. Ze hebben geleerd dat alles mogelijk is, en dat schept heel veel verwachtingen. En daar kunnen Millennials niet zo heel goed mee omgaan. Veel Millennials hebben dan ook mentale problemen als burn-out en angststoornissen.
Generatie Z (2001-2015)
Zij kennen geen wereld zonder internet en zien dat als een vanzelfsprekendheid. Deze jongeren worden ook wel de ‘digital natives’ genoemd. Hen kenmerkt dat ze alles tegelijk doen: Netflixen en muziek luisteren tegelijk, of WhatsAppen en YouTube filmpjes kijken. Hierdoor spreken ze uitstekend Engels en zijn ze communicatief heel vaardig.
Dennis Bergkamp en Marco van Basten zijn met alle respect van de “verloren generatie” en niet van “generatie X”.
Lijkt mij dat eigenschappen aan een leeftijd worden toegekend.
In ieder geval is een beetje kennis van geschiedenis op zijn plaats: niemand heeft in de jaren 80 kunnen ‘eten drinken, kopen alsof het niet op kon’ Toen wij, na jaren de stenen uit de grond te hebben gespaard door o.a. met twee te werken, NOOIT op reis te gaan, NOOIT op restaurant te gaan, enz een huis konden kopen, stond de rente op 14%
Verder sober leven was noodzakelijk, hulp van ouders onbestaande.
Bij alles wat we deden bleef het zwaard van werkloos worden boven onze kop hangen.
Pas toen de woning was afbetaald konden de teugels wat gevierd worden. Ik ben nu 65, en ga pas een 10-tal jaar al eens op restaurant. Nog steeds doen we slechts 1 reis per jaar. Nu geven we onze spaargelden aan onze kinderen, die wel een 4-tal reizen per jaar maken, en quasi elke week een restaurantje meepikken. We geven dat geld opdat ze ook een woning kunnen verwerven. Ik weet dat ze geen probleem zullen hebben met pensioen, omdat het pensioenprobleem een demografisch probleem is. En demografie is een probleem van onze generatie…
Ik vind dus niet dat ik alles in mijn schoot geworpen heb gekregen.
enne, net zoals bijna alle mannen van mijn generatie, heb ik een jaar gratis aan de overheid gegeven: legerdienst heette dat ding. Zette een behoorlijke domper op je kans werk te vinden, zolang die niet vervuld was.
Pieter, boomers zijn volgens deze definitie in het artikel 67-77 jaar oud. Je statement dat die dus alle mooie baantjes vasthouden is dus incorrect.
Daarnaast is het in deze tijd volgens mij enkel bij de 55+-ers mogelijk een probleem om een baan te vinden, de rest van de ‘generaties’ heeft werk te over…
Ben zelf trouwens 30 en val dus in het ‘millenials’ tijdperk.
De generatienamen zijn wel typisch; de eerste generatie(a) is geboren 1625-1650 deze generatie ontdekt de nieuwe wereld en begint de ongekende uitbuiting van inheemse volkeren en goederen, consumeren wordt de nieuwe normaal. De laatste generatie (z) is opgezadeld met een onbewoonbare wereld die door kapitalisme is misbruikt, leeggeroofd om het consumeren in stand te houden. Volgende generaties hoeven geen naam te krijgen, deze zijn verdoemd.
Hoe bedoel je Dennie ” pensioenpotjes leegschrapen”. Je weet blijkbaar niet dat die pensioenpotjes gewoon opgespaard zijn. De oudere generatie heeft daar straks zo’n 45 jaar voor gespaard. Veel jongeren beginnen pas te werken op het moment dat ze bijna 30 zijn. Die zullen die 45 jaar nooit vol gaan maken. Ik hou mij hart vast voor wat er met onze opgespaarde pensioenen gebeurt als het nieuwe stelsel komt.
Meneer Muller,
Als een millennial, wil ik u er graag op attenderen dat alle goede banen nog steeds door de babyboomers bezet worden, veel leeftijdsenoten van onze generatie maken zich zorgen over de wereld.
De babyboomers hebben in de jaren 80 gegeten, gedronken, en gekocht alsof het niet op kan, jullie waren al uit de kredietcrisis in 2008, en schrapen nu de pensioenpotjes leeg, en wij mogen dat de komende jaren oplossen terwijl jullie aan een advocaatje met slagroom van de oude dag zitten te genieten.
Uiteraard blaam ik u er niet voor, daar u uzelf niet op de wereld heeft gezet in de prehistor… ehh de jaren 50. Maar er is een maatschappelijk probleem ontstaan door de babyboomers, dat is en blijft een feitelijk juist verhaal.
Sorry M. Muller, maar je minder makkelijke levensverhaal vertellen en dan nog even afgeven op een andere generatie houdt je huidige stereotypische etiket wel in stand helaas.
Dat straks (2040) 50% 67+ is, is voor de jongere generaties ook niet makkelijk. Over elke generatie is wat te zeggen. En laten we eens beginnen met het kijken naar het geheel ipv individueel of per generatie, thanks!
1951, eenvoudig opgegroeid. Buiten spelen. Op zaterdagochtend naar school op de HBS, vader had 2 weken vakantie. Studie heb ik niet afgemaakt, en ik woonde tot mijn 25e thuis. Eenmaal aan het werk, 40uur per week, veel gespaard en kon op mijn 36e een huis kopen. 80+ers zijn van voor de oorlog, die zijn vaak aan het vereenzamen en kunnen niets met internet. Nu? Velen groeien op met eigen smartphones, 4x per jaar met vakantie, over de hele wereld, schoolreisjes naar Parijs. Die hadden wij niet of een bustocht. Willen hun studie betaald hebben, als 20er een eigen huis met luxe. Moet ik verder gaan?
Ik ben van 1960 en dus x lost generation, maar op Woohah was ik de boomer. Ik vind het allemaal best. Het zijn maar typeringen en ik weet wie en wat ik ben. T-Yo! Go for life, doe het zelf en funk die dominees.
One nation under a Groove!
Duidelijk geschreven door een boomer dit.
Op zich wel leuke namen en typeringen, de kenmerken zijn natuurlijk wel heel generaliserend. Jammer als mensen het als scheldwoorden gaan gebruiken, bij b.v. boomer.
Jaren kloppen degelijk wel, echter zijn de kenmerken zeer inaccuraat. Mag wel ietwat gecorrigeerd worden. Mooi artikel wel.
En nu de spuit generatie
Moeten natuurlijk Richard Witschge en Bryan Roy zijn.
Slordig, het bij de patatgeneratie ( geboren vanaf 1970) van Basten en Bergkamp aanhalen, die in 1964 respectievelijk 1969 geboren zijn.
Ok boomer
dit artikel lezend deed me terugdenken aan een recent debat waarin (73 jr) voor ‘Boomer’ werd uitgemaakt. Toen ik de afzender vroeg wat hij vond van mijn repliek ‘Snotaap’ , werd ik voor idioot uitgemaakt; waarom ik zo respectloos tegen hem sprak……
Toen heb ik verder maar niks meer gezegd… (de tijden zijn óók veranderd; gelukkig maar!