Bij het afwikkelen van een nalatenschap komt veel kijken. Op praktisch, financieel en juridisch gebied, en bovenal emotioneel. Maar wat kan er eigenlijk gebeuren als je de nalatenschap niet goed afwikkelt? Welke financiële en relationele problemen kunnen ontstaan? En, hoe voorkom je dat? Want het laatste dat je wil is dat er gedoe ontstaat over de verdeling van geld en spullen. Met deze vijf tips maak je je testament ruziebestendig.
1. Knelpunten
Zorg dat je weet wat je financiële en juridische positie is voordat je keuzes maakt in een testament. Wat is echt nodig, waar zitten knelpunten? En wat zijn alternatieven, ook buiten het testament? Wanneer je kinderen bijvoorbeeld moeten wachten op hun erfdeel tot hun stiefouder is overleden, kan dat tot spanningen leiden, die met een andere oplossing voorkomen hadden kunnen worden.
2. Considerans
Maak een testament met een considerans. Hierin geef je een toelichting op keuzes. Dat maakt de interpretatie van een testament makkelijker en helpt bij de acceptatie van de gevolgen.
3. Administratie
Zorg tijdens leven voor een duidelijke administratie. Wat is privé-vermogen, wat is gemeenschappelijk van de partners, hoe groot zijn vorderingen van kinderen? Als dit ontbreekt, ontstaat snel ruzie tussen de erfgenamen.
4. Conficten
Denk vooraf na over eventuele conflictsituaties. Dat kan bijvoorbeeld gaan over waarderingen, verdeling van spullen of over het inzetten van nalatenschapsmediation.
5. Executeur
Besteed zorgvuldig aandacht aan de benoeming van een executeur. Over de executeur ontstaan vaak conflicten. Wie kiest u en waarom? Is het verstandig een kind te benoemen of beter een (professionele) buitenstaander? Wat zijn de bevoegdheden van de executeur?
Allesovererven.nl helpt met onafhankelijke, toegankelijke en complete informatie rondom erven en nalaten.