De mooiste route, de meeste vrijheid, het leukste hotel ter wereld. Deze Zin kiest Fransje Grisnich(1953) uit Leeuwarden haar favorieten.
De reiziger
Fransje is psycholoog en sinds januari 2017 met (pre)pensioen. Ze heeft zich altijd beziggehouden met beleid en onderzoek op het gebied van jeugd en jongeren. Toen de kinderen nog klein waren kampeerden ze door heel Europa, sinds twintig jaar maakt ze verre reizen met haar partner. Ze was in 2010 Reisreporter van het Jaar van het magazine Columbus Travel. Meer foto’s van haar zien? Kijk op Sidonius.columbustravel.nl
Hoogslaper
“Wie wil er nou niet een keertje slapen in een eeuwenoud kasteel of klooster? Hotel Parador de Cuenca in Spanje is een voormalig Dominicanenklooster uit de 16de eeuw. Je dineert er in de voormalige eetzaal van de monniken en veel kamers hebben een prachtig uitzicht op de Casas Colgadas, de hangende huizen boven de diepe Huécarkloof. Om in Cuenca te komen moet je een gietijzeren hangbrug oversteken. Gelukkig heb ik geen hoogtevrees.”
Zijderoute
“In 2007 maakten we een reis langs de befaamde Zijderoute, door onder andere Turkmenistan, Oezbekistan en China. Een reis die diepe indruk maakte door de mix van eeuwenoude cultuur en architectuur. We vergaapten ons in Samarkand, Buchara en Chiva aan de islamitische bouwkunst. Je waant je in een sprookje uit 1001 nacht… Deze vrouwen lopen op het Sjah-i-Zinda complex, een belangrijk pelgrimsoord met mausolea van nazaten van de profeet Mohammed.
Kudde Yaks
“Mongolië. Een land dat door de verhalen over Dzjengis Khan voor mij zó tot de verbeelding sprak – als liefhebber van oosterse sprookjes – dat ik er eens wilde gaan kijken. Het was de meest verrassende reis die ik heb gemaakt. Vrijheid, ongereptheid en ruimte, en een heel gastvrije bevolking. Op de foto leidt een nomade te paard zijn kudde yaks naar huis aan de overkant van de rivier.”
Ruïnestad
“Antigua is de voormalige hoofdstad van Guatemala. Als gevolg van vele aardbevingen zijn er in de stad veel ruïnes maar ook prachtige pleinen en straatjes met kleurrijke mensen. Een bizarre mix. Van de grote kathedraal op het centrale plein staat alleen de façade nog fier overeind, daarachter is de kerk één ruïne. Voor mij is het een van de meest bijzondere steden in Midden-Amerika.”
Glazenhuis
“Nooit heb ik zo’n bijzonder concertgebouw gezien als het Harpa Concert- en congresgebouw in Reykjavik, IJsland. De naam betekent harp, maar is ook een symbool van hoop. Het is helemaal van gekleurd glas gebouwd. Dat geeft zowel binnen als buiten mooie lichteffecten, met mooie doorkijkjes naar de stad en de haven. Jammer genoeg waren er geen concerten toen wij er waren, maar alleen al het dwalen door het gebouw is een belevenis.”