Schokkend, akelig realistisch en toch hoopgevend. De kleermaaksters van Auschwitz van Lucy Adlington (1970) gaat over 25 moedige vrouwen die in het naaiatelier van het kamp moesten werken om te overleven. We mogen drie boeken verloten. Een leeservaring die je bijblijft.
De invalshoek voor De kleermaaksters van Auschwitz is er niet zo maar een: voor de Britse Lucy Adlington zijn historische kleding en de Tweede Wereldoorlog nauw met elkaar verbonden. Ze verzamelt antieke kostuums en heeft inmiddels vijf non-fictieboeken geschreven over historische kleding, waarvan drie over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Voor De kleermaaksters van Auschwitz deed ze veel research en sprak ze uitgebreid met mevrouw Kohút, de laatst overlevende naaister. Daaruit blijkt dat de hechte band tussen de 25 vrouwen in naaiatelier de Obere Nähstube (‘de hoogste naaikamer’) hen niet alleen steun bood tijdens het dagelijks leven in het kamp, maar de kleermaaksters ook de moed en de kracht gaf bij te dragen aan het verzet achter het prikkeldraad.
Gedetailleerd & meeslepend
Lucy Adlington verweeft de buitengewone, door haar bijzonder gedetailleerd beschreven ervaringen van de 25 naaisters met nieuwe onthullingen over de hebzucht, wreedheid en schijnheiligheid binnen het Derde Rijk. Zo schijnt ze haar licht op een nog onbekend hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een uiterst fascinerend en uniek historisch boek vanuit een bijzonder perspectief dat je vanaf de eerste bladzijde meesleept.
Leesfragment
Wij van Zin kozen uit De kleermaaksters van Auschwitz voor jou als leesfragment uit het hoofdstuk Het ruikt naar verbrand papier het moment waarop drie naaisters en hun vriendinnen van het kleermaakcommando horen dat ze weg zouden gaan uit Ravensbrück, het kamp waar ze uiteindelijk terecht waren gekomen. Vrede en vrijheid lijken nabij. Lees wat er dan gebeurt.
fragment – zie pdf
Uit: Lucy Adlington, De kleermaaksters van Auschwitz (Boekerij, € 22,99)
Zin in meer?
We geven 3 boeken weg van Lucy. Vul het formulier hieronder in om kans te maken.
Over het boek
In concentratiekamp Auschwitz-Birkenau hadden vijfentwintig Joodse vrouwen en meisjes de taak om luxe kleding te maken voor de nazi-elite. Het kleermaakatelier, genaamd de Obere Nähstube (de hoogste naaikamer), werd opgericht door Hedwig Höss, de vrouw van de hoogste commandant van het kamp. In deze salon instrueerden zij en andere SS-vrouwen de kleermaaksters om kledingstukken te ontwerpen voor de nazitop in Auschwitz.
De kleermaaksters van Auschwitz is het indrukwekkende, nooit eerder vertelde verhaal over vijfentwintig moedige vrouwen die om te overleven kleding maakten voor de nazitop in Auschwitz.
Gebaseerd op grondig onderzoek, waaronder gesprekken met de laatst overlevende naaister, volgt dit verhaal het lot van de kledingmaaksters en verweeft dat moeiteloos met de context van het gruwelijke nazibeleid. Met bijzondere illustraties van de kledingontwerpen.
De kleermaaksters van Auschwitz (Boekerij, € 22,99)
Over de schrijver
Lucy Adlington (1970)is een Britse schrijver en kledinghistoricus. Ze studeerde aan de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van York en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Eerder schreef ze Great War Fashion: Tales from the History Wardrobe en Fashion: Women in World War One. Lucy woont op een boerderij in Yorkshire, Verenigd Koninkrijk.
Antoinette Koenen zegt
Dit boek raakt me, ik zag het al een paar keer als billboard en ben het daardoor op gaan zoeken. Ik weet niet of de loterij al voorbij is, ik loot graag mee. ☺️
Patrick Mertens zegt
Kansje gewaagd voor dit prachtig boek
Annemie Cornelis zegt
Loot heel graag mee
Ineke zegt
Wat een prachtig leesfragment!! Ben nieuwsgierig naar de rest van het boek!!
Danielle De Rechter zegt
Benieuwd naar het boek, inderdaad ‘zin in méér’ !
Marlies de Vos zegt
Alleen de introductie van het boek is al zo aangrijpend dat ik het graag helemaal wil lezen
Esther Potters zegt
Waargebeurd dus zeer indrukwekkend!
Richard Jahn zegt
lijkt mij een goed boek