De meeste mensen krijgen een beroerte na hun 75ste. Maar het kan iedereen overkomen. Kijk maar naar de 45-jarige Mariska Bauer. Wat is het precies en hoe moet je handelen?
Zuurstofgebrek
Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een beroerte krijgt een deel van de bloedvaten in de hersenen geen zuurstof en voeding. Hierdoor vallen verschillende lichaamsfuncties uit. Het herkennen van de signalen van een beroerte is van levensbelang. Hierdoor kan de schade beperkt worden.
Herken de symptomen
Ongeveer 90% van de mensen vertoont minstens één van de onderstaande symptomen bij een beroerte.
Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden.
Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken.
Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Herken je deze signalen? Bel dan direct 112! Bij snel ingrijpen kunnen sterke bloedverdunners worden toegediend of kan het stolsel worden verwijderd. Hoe sneller er weer bloed met zuurstof bij de hersenen komt, hoe minder de restschade.
Beroerte voorkomen
Vanaf je veertigste levensjaar kan de eerste schade aan je vaten of hersenen ontstaan. Een gezonde levensstijl met genoeg beweging, weinig alcohol en niet roken kan het risico verkleinen. Een beroerte ontstaat vaak door de gevolgen van een hoge bloeddruk. Laat daarom minstens één keer per jaar je bloeddruk meten. Toch hoeft een beroerte niet altijd aan je levensstijl te liggen. De zwakke plekken in de vaten waardoor hersenbloedingen ontstaan, kunnen erfelijk zijn.
Bron en meer informatie: De Hersenstichting
Lucia zegt
Veel te jong… wat verdrietig. Sterkte met het grote gemis.
Babette zegt
Gecondoleerd Brigit, wat erg dat je je man moet missen en dat dit bij hem zo snel is gegaan vanaf de diagnose. Veel sterkte!