Nepnieuws, een term die we steeds vaker horen. Nee, natuurlijk ben je Malle Pietje niet en geloof je niet alles wat je leest op internet. Maar soms is het lastig om onderscheid te maken tussen echt en fake nieuws. Weet dan dat nepnieuws vooral gebruikt wordt om je op een website te laten klikken.
Nepnieuws
Fake nieuws, het is vervelend, maar hoe herken je het? Het speelt vaak in op je nieuwsgierigheid. Het kan bijvoorbeeld een zinnetje zijn dat je ergens leest en dat vraagt om meer uitleg. Je klikt erop en gaat naar een website. Dat is precies de bedoeling, want zo’n site staat meestal vol met advertenties. Hoe meer mensen erop klikken, hoe hoger de inkomsten. Soms wordt nepnieuws juist gemaakt om je om de tuin te leiden in de hoop dat je wordt beïnvloed. Je kan op een aantal zaken letten om het te herkennen.
✓ Waar staat het bericht?
Kijk op de eerste plaats waar het bericht is gepubliceerd. De Telegraaf, het AD, de Volkskrant, Metro en Nu.nl ken je ongetwijfeld. Staat het nieuwtje op een site waar je nog nooit van hebt gehoord, wees dan extra op je hoede.
✓ Kijk goed naar de kop
De koppen van nepnieuws zijn vaak overdreven sensationeel en staan vol met schreeuwende hoofdletters. Ze prikkelen de lezer, die meteen wil doorklikken om te lezen wat de kop belooft.
✓ Lees meer dan alleen de kop
De meeste nepberichten vertellen de grootste onzin. Doorlezen helpt. Neemt een bericht een bijzondere wending of wordt het steeds onwaarschijnlijker, dan is de kans groot dat het nepnieuws is.
✓ Ga op zoek naar bronnen
Eén bron is geen bron. Is er sprake van een nepbericht dan is er meestal geen verdere informatie te vinden via Google.
Meer weten?
Heb je een vraag of wil je meer weten over SeniorWeb? Bel naar 030 – 276 99 65 of ga naar Seniorweb.nl/zin