Burn-out symptomen kunnen moeilijk te herkennen zijn en dat terwijl een burn-out een groeiend probleem onder Nederlanders werknemers is. Een burn-out kan immers iedereen treffen, van de hoogste baas tot de mensen op de werkvloer. Zaak dus om jezelf goed in de gaten te houden en symptomen op tijd op te merken. Mindfulness-expert Marisa Garau geeft je in dit artikel een nieuwe aanpak om op een gezonde manier in te grijpen.
Goed mis
Ik raakte burned-out op m’n 37e, maar pas jaren later kon ik inzien dat ik een heuse burn-out had gehad. Op het moment zelf had ik alleen maar veel last van stress en vond ik m’n werk niet leuk… meer leek er niet aan de hand te zijn. Maar er was wel degelijk iets goed mis:
- Het drong niet tot me door dat ik elke ochtend met buikpijn opstond omdat ik bang was voor wat de dag me zou brengen.
- Ik besefte niet dat ik elke weekend overwerkte omdat ik perfectionistisch was en mijn prestaties (in mijn ogen) nooit goed genoeg waren.
- Ik kon niet zien dat ik opgesloten zat in een spiraal van eindeloos ronddraaiende negatieve gedachten.
Onderdrukken
Als je de hele dag druk-druk-druk bent en je afvraagt hoe lang je dit nog gaat volhouden, dan gun je jezelf geen tijd om eens goed naar binnen te kijken om te zien wat er werkelijk aan de hand is. Ik weet van mezelf dat het idee om naar binnen te kijken zó beangstigend was, dat ik per direct aan een nieuwe to-do-lijst begon om de neiging tot reflectie en zelfonderzoek te onderdrukken. Ik stak liever m’n kop in het zand dan de mogelijkheid te overwegen dat ik misschien het één en ander aan mijn levenshouding zou moeten veranderen. Natuurlijk was dit een vicieuze cirkel: hoe banger ik was om mezelf onder de loep te leggen, hoe meer ik werkte, hoe meer ik streste, hoe meer ik weg moest drukken, et cetera.
Onbekend fenomeen
Dat ik een burn-out aan het ontwikkelen was, had ik totaal niet door omdat het toen een nog vrijwel onbekend fenomeen was en ik geen idee had van de standaard burn-out symptomen, zoals slapeloosheid, alles teveel vinden, oververmoeidheid, prikkelbaarheid, verveling.
Buitenaards
Maar natuurlijk moest dit verstoppertje spelen een keer tot een gierende noodstop komen. En zo, toen ik op een dag in een ongekend heldere bui was, besloot ik dat ik genoeg had van m’n succesvolle carrière en stapte uit mijn bloedeigen reclamebureau, wow! De lollyzoete honeymoon van enkele weken vrijwillige werkeloosheid (en rust) kwam echter abrupt tot een einde toen ik me opnieuw zorgen begon te maken: dat ik nu ongetwijfeld de loser van de eeuw was en het nooit meer goed met me zou komen. Gelukkig maakte een vriend van me attent op het voor mij buitenaardse idee van positief denken, en pas na het volgen van een mindfulness-training was ik in staat om mijn levenshouding een totale make-over te geven.
Marisa’s mindfulness aanpak
Mindfulness biedt gelukkig de mogelijkheden om met jezelf in contact te komen en zo te achterhalen wat er in je hoofd en hart speelt. Heb je een vermoeden dat een burn-out op de loer ligt? Houd je de komende weken dan eens aan de volgende aanpak en kijk wat dat met je doet.
1. Neem regelmatig een break
Natuurlijk ben je de hele dag druk, heb je een miljoen verantwoordelijkheden en stopt de wereld geheid met draaien als jij pauze neemt. Wees toch moedig en check regelmatig even uit. Zet al je apparaten op stil, zit rustig op een stoel en adem een paar minuten rustig in en uit. Probeer in te tunen op je lichaam (en alles wat er zich daarbinnen afspeelt) door het oprechte aandacht te geven. Luister als je lichaam aangeeft dat het met je wil praten.
2. Accepteer wat je voelt
Wat er tijdens het luisteren naar je lichaam ook naar boven komt… accepteer het. Wees wijzer dan ik was, en sta toe wat je voelt. Wegduwen heeft toch geen zin, uiteindelijk zal je lichaam zelf ingrijpen. Dus wees wijs en voorkom dat al je systemen op zwart gaan.
– Voel je stress? Okay, dat is dan maar zo.
– Voel je paniek? Prima, laat het er maar zijn.
– Voel je woede? Geef het ruimte.
Zodra je al je gevoelens accepteert zoals ze zijn, kan die opgekropte energie eindelijk vrijkomen… en eenvoudigweg oplossen. Met acceptatie voel je je al snel honderd emotionele kilo’s lichter.
3. Kijk nu dieper naar binnen
Als je je korte mindfulness-breaks regelmatig inzet (een paar keer per dag, gewoon zoals het je uitkomt) zal je ook een bepaald soort gedachten in je veld van bewustzijn gaan opmerken.
Gedachten als:
– Ik ben niets waard, dus ik moet hard werken om waardering te verdienen.
– Of: Als ik niet overal controle op houd, loopt het slecht met me af.
– Of: Ik mag geen fouten maken, want dan is het met me gedaan.
Als je dit soort gedachten zo op papier ziet, lijkt het haast lachwekkend… ik weet het! Maar de harde werkelijkheid is dat je brein getraind is om precies dit soort belachelijke maar ernstig ondermijnende gedachten te produceren en je zelfvertrouwen elke dag opnieuw aan te tasten. Je bent je er alleen niet van bewust. Om de invloed van negatieve gedachten in te kunnen perken, is het belangrijk dat je ze in het lichtbundel van je bewustzijn sleept. Zodra je ziet dat ze slechts flauwe praatjes bevatten, kun je ze letterlijk uit je hoofd zetten en een stuk gelukkiger zijn.
In control zijn
Met mindfulness ontdek je dingen over jezelf die voorheen onder de oppervlakte bleven. Dit kan een pijnlijk proces zijn. Misschien ontdek je dat je maar weinig zelfvertrouwen hebt… terwijl je dacht je dat je behoorlijk zelfverzekerd was. Toch is het altijd beter om de waarheid over jezelf en je overtuigingen te weten, omdat dat je tenminste de macht over je eigen denken en voelen teruggeeft. Wil je gedomineerd en aangestuurd worden door onbewuste gedachten die je langzaam maar zeker richting een burn-out duwen? Of wil je liever in control zijn en zelf bepalen wat je denkt en doet? Gun jezelf het beste, en verrijk je leven vandaag nog met de power van mindfulness.
Over Marisa Garau
Tien jaar lang runde Marisa Garau (52) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform waar je meer interessante inzichten en praktische tips vindt in haar uitgebreide artikel over burn-out symptomen.