Het lijkt haast onmogelijk: om in een tijd waarin we te maken hebben met raciale spanningen en schrijnende sociale ongelijkheid… gelukkiger dan ooit te zijn. Toch kan het. En het is zelfs wenselijk. Volgens mindfulness-expert Marisa Garau is gelukkig zijn zelfs zo vitaal dat ze vindt dat we er allemaal bewust aan zouden moeten werken. In dit artikel gaat ze in op het hoe en waarom van gelukkiger zijn, en wat het voor de maatschappij als geheel kan betekenen.
In deze onrustige tijd vol menselijk lijden, lijkt het haast taboe om gelukkiger te willen zijn. Zouden we niet juist solidair moeten zijn en dapper mee moeten lijden met die mensen die ziek zijn of achtergesteld worden? Het antwoord lijkt misschien niet erg sympathiek, maar… nee. Want mee-lijden biedt helaas geen hulp en steun voor mensen die het juist zo hard nodig hebben.
Instrument
Om schrijnende problemen als discriminatie en sociale ongelijkheid te kunnen overwinnen, helpt het niet om je down, boos en verdrietig te voelen. Natuurlijk is het goed om je verontwaardigd te uiten en te eisen dat misstanden opgelost worden. Maar meehuilen met de slachtoffers, hoe sympathiek bedoeld ook, is niet het goede instrument om het tij te keren.
Je koppie erbij houden
In tijden van sociale onrust is het juist van essentieel belang om je koppie erbij te houden en nuchter te blijven… zonder meegesleurd te worden in de pijn en frustraties van anderen. Neem artsen en verpleegkundigen. Alhoewel zij intens meeleven met het lot van hun patiënten, laten ze zich niet terneerslaan door al het menselijk lijden waarmee zij dagelijks geconfronteerd worden. Zij stropen juist de mouwen op en gaan met een nuchter hoofd aan de slag om hun patiënten te genezen. Omdat ze weten dat die houding de beste resultaten geeft.
De beste strategie
Hoe vreemd het misschien ook klinkt… wil je je steentje bijdragen aan belangrijke veranderingen in onze samenleving, dan is de beste strategie: zelf gelukkiger zijn. Als je zelf gelukkiger bent, dan zit je goed in je vel: je wordt immers niet overweldigd door intense gevoelens zoals verdriet, woede of angst. Alleen wanneer je je goed voelt en innerlijk rust ervaart, kun je nuchter blijven nadenken over hoe jij mee kan helpen om onrecht de wereld uit te helpen.
Positieve invloed
Jouw mindset beïnvloedt namelijk de mindset van de mensen om je heen. Als je elke dag gestrest rondloopt, raken de mensen in je omgeving ook gestrest. Als je elke dag boos bent over onrecht, dan raken de mensen in je omgeving ook boos en geïrriteerd. Maar als je elke dag optimistisch bent, dan heeft dat een positieve invloed op de mensen in je directe omgeving.
Open mindset
Met mindfulness cultiveer je bewust een open mindset verankerd in positiviteit. Dit betekent niet dat je niet kritisch bent over wat er in de wereld gebeurt. Het betekent dat je je er niet door laat overweldigen, waardoor je geen kracht meer zou hebben om zelf je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Met een opgeruimd hoofd sta je open voor alles wat er in het leven gebeurt, zonder daarvan over de rooie te raken en zonder je erdoor te laten verlammen.
Praktisch
En dit is precies wat je met het praktiseren van mindfulness bereikt: niet meegaan in deprimerende gedachten over ziekte en onrecht, maar deze nare omstandigheden accepteren en erkennen. Vervolgens kun je met een helder hoofd efficiënte oplossingen bedenken, en op een heel praktische manier kijken hoe jij je medemens kunt helpen.
Natuurwet
Eén van de prachtige inzichten van de mindfulness-filosofie is dat wij mensen gelukkiger zijn wanneer wij anderen helpen: andere mensen, dieren, of de natuur als geheel. Inmiddels hebben talloze klinische onderzoeken dit ook op wetenschappelijk niveau aangetoond. Het is een eenvoudige maar mooie natuurwet: wij worden eenvoudigweg gelukkiger als we anderen gelukkig maken. Kijk vandaag nog wat jij voor een ander kunt betekenen:
– Misschien kun je een praatje aanknopen met de medewerker van de supermarkt.
– Misschien kun je je duim opsteken als je voorrang krijgt bij het invoegen op de snelweg.
– Misschien kun je een kop koffie halen voor je collega die ’s ochtends maar langzaam op gang komt.
Veilige maatschappij
Het zijn kleine acties… maar veel kleine acties hebben een grote impact. Als jij bewust werkt aan het helpen van anderen, en zo jezelf helpt om gelukkiger te zijn, dan help je ook de maatschappij als geheel. Want als we meer openstaan voor elkaar en bereid zijn om een helpende hand uit te steken, dan voelen we ons allemaal beter en gelukkiger. En hoe meer mensen zich geaccepteerd, gewaardeerd en gelukkiger voelen, hoe fijner en veiliger onze maatschappij voor iedereen wordt.
Over Marisa Garau
Tien jaar lang runde Marisa Garau (52) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform waar je meer interessante inzichten en praktische tips vindt in haar uitgebreide artikel over gelukkiger zijn.