Dat je in een link in een mail van een onbekende niet moet klikken, mag inmiddels duidelijk zijn. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop internetcriminelen je proberen geld af te troggelen. En sommige heb je pas (te) laat door.
Phishing wordt steeds listiger
-Een mail van PostNL, TNT of een andere bezorgdienst dat er een pakketje is gearriveerd en waarbij je op de link moet klikken van de track and trace, waarna ransome-software zich installeert. Dat is software die de bestanden van je computer ‘kaapt’ en die je pas terugkrijgt als je geld betaalt.
-Een mail van de bank of creditcardmaatschappij waarin gevraagd wordt in te loggen op je rekening. Vaak is de omgeving heel goed nagebouwd, dus een instinker. Vaak ziet de mail er wel echt uit, maar komt die van een mailadres dat afwijkt van dat van je bank.
-Marktplaats is een dankbare omgeving voor internetcriminelen. De meest voorkomende truc is een link sturen met een betaalverzoek buiten Marktplaats om. Als de koper daarop probeert in te loggen, ontfutselt hij de betaalgegevens om vervolgens in te loggen op de bankrekening om die vervolgens leeg te trekken.
-Een chantagemailtje met het verhaal dat er opnamen bestaan van jou terwijl je een seksvideo zit te kijken, die ze wereldkundig zullen maken als je niet betaalt. De criminelen schermen met het argument dat ze jouw logingegevens hebben. Het is even schrikken, want ze hebben inderdaad een (oud) wachtwoord van je. Het antwoord: 1. ze hebben die beelden niet, 2. Als het goed is verander jij regelmatig je wachtwoord.
-Als je telefoonnummer ergens online staat, heb je de kans dat internetdieven sms’en sturen met een betaallink, met als zogenaamde afzender het CJIB of een andere officiĆ«le instantie.
Hier staat wat je kunt doen tegen phishing.