Aan het einde van het jaar zijn we allemaal wat vrijgeviger dan normaal. We doneren wat extra’s in de collectezak bij de Kerstdienst, geven wat euro’s aan de krantenbezorger of aan de verkoper van de Daklozenkrant.
Maar wat als de bedragen die je weggeeft groter zijn dan een paar euro? Dan zijn er wel een paar zaken waar je op kunt letten. Houd tegen het einde van het jaar net als de zorgverzekering je goede doelen tegen het licht.
1. Check of het goede doel voldoet aan de Erkenningsregeling. Dit betekent dat de instelling voldoet aan het toezicht van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Dat is een instituut dat controleert of goede doelen zich wel aan de regels houden.
2. Geef effectief. Oftewel: bestudeer: ‘hoeveel goed krijg ik voor mijn geld?’ In de Geefwijzer staat handig en overzichtelijk aangegeven hoe transparant en effectief een goed doel is.
3. Zet een goed doel in je testament. Steeds meer Nederlanders laten grote bedragen na aan een goed doel, via hun testament. Lees hier hoe je dat slim (en voordelig voor de belasting doet). Vaak geven goede doelen ook zelf advies over hoe je ze het beste kunt begunstigen.
4. Net als met het telefoon- en energie-abonnement en de zorgverzekeraar: houd de doelen waaraan je periodiek aan doneert eens tegen het licht. Passen ze nog bij je? Zo niet, zeg ze op en geef meer aan de doelen waarvan je vindt dat ze het wel verdienen.