Waarom je toast niet bruin mag laten worden en meer gezondheidsnieuws
Wat een pil!
Onderzoekers van de TU Eindhoven ontwikkelen een pil die zelf kan bepalen hoeveel medicatie een patiënt nodig heeft en waar in het lichaam het medicijn moet gaan werken. Een verzameling DNA-moleculen in het medicijn werkt als een soort computer. Die meet de hoeveelheid antistoffen die er in het lichaam tegen een ziekte actief zijn. Vervolgens kan die computer bepalen hoeveel medicatie de patiënt nodig heeft en die in de gewenste hoeveelheid doseren.
Goudgeel graag
Met de campagne Go for gold waarschuwt de Engelse Food Standards Agency ervoor geroosterd brood niet donkerder dan goudgeel te eten. Hetzelfde geldt voor friet. Dit om de inname van acrylamide te verlagen. Deze stof, die de kans op kanker mogelijk vergroot, kan ontstaan als je zetmeelrijke producten zoals aardappelen en granen boven de 120°C roostert, bakt, grilt of frituurt.
Hart voor vrouwen
Er sterven in Nederland jaarlijks iets meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Hun klachten uiten zich vaak anders en dat is helaas bij lang niet alle zorgprofessionals bekend. Daardoor blijft de zorg voor vrouwen achter. Dus steken de Hartstichting en onderzoeksinstituut ZonMW een half miljoen euro in vijf nieuw onderzoeken. Bijvoorbeeld naar hoe het kan dat vrouwen vaker problemen hebben met de kleine bloedvaten in het hart. Verder is er aandacht voor de (bij)werking van medicijnen op het vrouwenlichaam. En voor de overgang, omdat bij vrouwen rond die levensfase het risico op hart- en vaatziekten sterk stijgt.