Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Ditmaal op het gebied van koolmonoxide.
Koolmonoxidevergiftiging eist elk jaar tien doden in Nederland. Bij zo’n vergiftiging verdringen de koolmonoxide-moleculen de zuurstofmoleculen op hemoglobine, het eiwit dat zuurstof in het bloed vervoert naar je organen. Slachtoffers worden meteen aan 100 procent zuurstof gelegd of verblijven in een hyperbare kamer, waar zuurstof onder grote druk wordt toegevoerd.
Onderzoek
Onderzoekers van de University of Pittsburgh vonden uit dat neuroglobine, een hemoglobinevariant die alleen in het brein voorkomt, koolmonoxide sneller bindt dan hemoglobine. Door het eiwit te modificeren bleek het 1200 maal sneller in staat de gasmoleculen los te krijgen van hemoglobine ten opzichte van gewone lucht. Toxicoloog Guido Haenen van het Maastricht UMC vindt het een mooi onderzoek, maar wil eerst afwachten wat de bijwerkingen zijn. En voorkomen (koolmonoxidemelders plaatsen!) is natuurlijk beter dan genezen.
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.