Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer over de aantrekkingskracht tussen gezinsleden.
Toen de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump over zijn knappe dochter Ivanka opmerkte dat “hij het wel zou weten als hij haar vader niet was”, viel de halve wereld over hem heen. Niet verrassend, want seksuele aantrekkingskracht tussen vaders en dochters – of moeders en zonen, of broers en zussen – is een taboe. Het komt trouwens ook niet veel voor. Mensen die in de eerste levensjaren nauw samenleven, zullen zich later meestal niet seksueel tot elkaar aangetrokken voelen. Dus als een vader zijn dochter als baby in bad doet, luiers verschoont en haar knuffelt, dan bouwt hij een dusdanige band met haar op waardoor hij haar later niet meer als seksueel aantrekkelijk wezen kan zien.
Westermarck-effect
Psychologen noemen dit het Westermarck-effect. Het zou evolutionair ontstaan zijn om ons te beschermen tegen inteelt. Dat leidt namelijk relatief vaak tot miskramen en aangeboren afwijkingen. Als iemand gescheiden opgroeit van zijn of haar biologische ouder, broer of zus, ontbreekt dat Westermarck-effect. Komt het op volwassen leeftijd tot een eerste ontmoeting, dan kan de klik juist enorm sterk zijn. Dit fenomeen noemt men ‘genetische seksuele aantrekking’ en het komt voort uit onze neiging om mensen die fysiek en innerlijk op ons lijken extra aantrekkelijk te vinden. Aan de andere kant zijn er ook aanwijzingen dat mensen hun bloedverwanten aan hun geur kunnen herkennen, zelfs als ze hen niet eerder hebben ontmoet. Ook dat zou een bescherming tegen inteelt moeten zijn.
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.