* 4 sterren
Boek in een zin: de achterkant van het bankwezen en alles wat je eigenlijk niet wilt weten, maar wel moet weten.
Het boek ” door de bank genomen” geschreven door George van Houts, gaat verder waar de theatervoorstelling met dezelfde naam ophoudt.
Tijdens en na afloop van de de voorstelling waarmee Leopold Witte, Tom de Ket, Victor Low, Pierre Bokma George van Houts en Aat Ceelen( regie) door het land trokken bleek uit de vragen van het publiek dat er een enorme onwetendheid heerst bij mensen over ons financiele systeem. George van Houts vraagt zich af of bepaalde partijen daar soms belang bij hebben? Waarna het boek verder gaat met uitleggen van ons financiele systeem en de werking van banken. Achtereenvolgens wordt uitgelegd wat chartaal en giraal geld is, gaat het ove geldscheppen, rente ( de moeder van alle kwaad) schuldhorigheid. Maar ook legt de schrijver uit wat de BIS precies doet en gaat het verder over renteswaps en bitcoins.
Dit alles klinkt erg technisch en dat is het soms ook. Voor iemand die niets weet van economie en het liefst niet over geld nadenkt is het boek hier en daar lastig te begrijpen. In hoofdstuk 14 waarin het gaat over echt geld maken en schulden aflossen, raak ik dan ook even de draad kwijt.
Naast de soms ingewikkelde beschrijvingen van ons geldsysteem komen er ook hilarische scenes in het boek voor. Het weliswaar faction ( fictie gebaseerd op feiten) verhaal/ scenes over de DSB bank en mogelijke betrokkenheid van een aantal VVD kopstukken leest heerlijk weg. Net als het verhaal over de strandtent van Jan en het enorme drama waarin Jan Peter Schmittmann terechtkwam. Onrustbarend feit: het grote aantal zelfdodingen onder bankiers.
Al met al vind ik het een bijzonder knap opgebouwd boek met een verhaal waar ik totaal geen weet van had. De ontmaskering van de bankwereld gaat veel verder dan ik ooit had kunnen denken. Het boek vervalt niet in cynisme of negativiteit, maar legt het systeem bloot zoals we dat met elkaar in stand houden. Het mooie is dat George van Houts en zijn medestrijders een alternatief aanbieden in theorie, maar ook in de vorm van Stichting ons geld waar je zelf actief kunt worden als je dat wilt.
Naar aanleiding van het burgerinitiatief dat George van Houts is gestart heeft minister Jeroen Dijselbloem de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid opdracht gegeven ons geldstelsel aan een studie te onderwerpen. Voor de voortgang, zie www.onsgeld.nu
Sandra Mennen