Door de bank genomen ,van George van Houts is een boek dat je in één adem uitleest, maar dat dagen, weken door je hoofd blijft spoken. Is het geldstelsel werkelijk zo ziek, storten de banken dadelijk weer in? Prettig is het om te weten dat er inderdaad vragen in de kamer zijn gesteld, dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid de opdracht heeft gekregen om een studie te doen naar het geldstelsel en eventueel alternatieven.
Als je een leek bent op het gebied van bankzaken, dan denk je inderdaad zoals in het boek beschreven, dat alles volgens goede regels verloopt, dat de bank jouw geld goed beheerd. Maar in het boek van George van Houts lezen we hoe de banken met geld, meer geld maken, alles digitaal dus echte centjes heb je niet nodig, leen het geld nog maar een keertje uit! De banken hebben maar ongeveer 3% van alle uitstaande schulden als geld in onderpand.
Het schokkends vond ik hoofdstuk 11, hoe een strandtenthouder met een betrekkelijk kleine schuld/kredietopname totaal financieel kapot gemaakt wordt, hogere rente allerlei boetes, het is voor mij niet te bevatten. Altijd heb ik gedacht dat de bank er was om hardwerkende, goedwillende mensen te helpen om hun werk te kunnen doen.
Onvoorstelbaar veel onderzoek heeft George van Houts moeten doen om alle gegevens juist te vermelden, natuurlijk zijn de gesprekken tussen de politici niet letterlijk geciteerd, dat kan niet. Maar zo als de schrijver de gesprekken weergeeft ontstaat er wel een reëel beeld over bijvoorbeeld de DSB bank en Dirk Scheringa. En dat er dan uiteindelijk maar één schuldige naar voren komt, en alle politici vrolijk verder gaan. Zo slim dat hun betrokkenheid niet te bewijzen valt, maar door dit boek kijk je wel een beetje anders naar de politici, zeker naar de VVD.
In hoofdstuk 16 komt de “Stichting Ons Geld” ter sprake, opgezet om een rechtvaardiger en transparanter geldstelsel te krijgen. Dat voor iedereen tot nut is en niet alleen de allerrijksten! Nu is ons bankstelsel instabiel en met grote verschillen tussen arm en rijk, banken exploiteren ons geld vooral voor eigen gewin, zij bepalen
wie geld mag lenen. De stichting bepleit om het geld weer van de staat te maken, echt geld (volgeld) en niet zoals nu het girale geld (bankgeld). Dit alles zou betrekkelijk makkelijk kunnen, voordeel voor de burgers, de staatsschuld die grotendeels gevormd is door de rente zou kunnen verdwijnen. En de banken mogen het geld alleen bewaren, ze kunnen ook geen nieuw geld meer scheppen.
Dit boek geeft een inzicht over wat er nu allemaal speelt bij de banken, maakt mensen wakker en geeft een aanzet tot een andere manier van geldzaken. Als wij dit zouden kunnen realiseren, wat zouden er dan mooie dingen
gaan gebeuren in ons land.
George van Houts, ontzettend bedankt voor dit boek, ik geef het door in de hoop veel mensen te kunnen bereiken en ook wakker te schudden!
Dit boek krijgt van mij 5 sterren.
Het boek zou ik willen samenvatten met de zin :
Een geweldig boek dat een ieder moet lezen en dan met elkaar het tij keren!
Ria Snelleman-Geitenbeek