BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Zalig Zwarte Woud

Zalig Zwarte Woud

Naast een uitzonderlijke ­ gastronomie staat het de regio bekend als Hiking heaven

Van een eenvoudige snack tot een chic diner – dineren in het Zwarte Woud is altijd een feest voor de smaakpapillen. Volgens onze­ oosterburen is er geen vakantie­ regio waar je zo gevarieerd en goed kan eten. Welkom in ‘Duitslands meest verrukkelijke gastronomische hoek’.

Omdat de Duitse regio Baden-Württemberg zo dicht bij de Franse en Zwitserse grens ligt, is het zeker geen verrassing dat hun ­ keuken is beïnvloed door deze buren. Tijdens een culinaire reis door het Zwarte Woud (op z’n Duits Schwarzwald) komen de smaken uit de Badense en Zwabische keukens samen, met invloeden van de Franse Elzas. Een gouden combinatie, de vruchtbare grond en het warme klimaat, levert een over- vloed aan bijzondere producten. Het is niet voor niets dat meer dan 400 restaurants, ­ herbergen en chef-koks uit deze regio jaar na jaar door gastronomische gidsen worden bekroond met sterren, koksmutsen, diamanten, gastronomische puntenof chef-koks Lepels. Met maar liefst 40 Michelin-sterren verspreid over 31 restaurants scoort geen enkele andere Duitse regio op ­ culinair gebied hoger dan het Zwarte Woud.

Hemel van genot

Baiersbronn – een stadje met 15.000 inwoners – is binnen het Zwarte Woud het Mekka voor fijnproevers. In deze zogenaamde ‘Genusshimmel’ schitteren maar liefst acht Michelinsterren, verdeeld over vier restaurants. Ook twee van de tien driesterren­ restaurants die Duitsland rijk is open-den in Baiersbronn hun deuren: Restaurant Bareiss en Schwarzwaldstube. Om te genieten van de culinaire hoogstandjes van het Zwarte Woud hoef je trouwens niet per se naar een Michelin- sterrenrestaurant. Als tegenhanger van het sterrenparadijs biedt Baiersbronn namelijk een culinair paralleluniversum: natuurparkrestaurants in Nationaal Park Zwarte Woud. Naast een uitzonderlijke ­ gastronomie staat het Zwarte Woudbekend als Hiking heaven. Je vindt hier 550 kilometer aan wandelroutes door vredige dorpen, langs beken, wijngaarden en door dichte sparrenbossen. In de vele restaurants die je onderweg tegenkomt, serveren ze regionale ­ specialiteiten, die met liefde voor het land zijn bereid. Waar de chefs fantasierijk spelen met de aroma’s van wilde kruiden, die langs de wandelpaden worden geoogst.

Culinaire hoogstandjes

Restaurants in Freiburg, Freudenstadt, Karlsruhe,Bad Dürrheim bieden ook culinaire hoogstandjes. Gerechten uit de Badense en Zwabische keukens, zoals hertenrug à la Baden-Baden, Bibbeleskäs met Brägele (kruidenkwark met gebakken aardappelen) of de beroemde Zwarte Woud-kersentaart maken van een gewone vakantiedag een gastronomisch hoogtepunt. De smaakbeleving wordt compleet gemaakt door regionale specialiteiten zoals Tannenzäpfle-bier en andere lokale bieren, uitstekend mineraalwater en de voortreffelijke wijnen langs de Baden-wijn-route. Deze wijnstree aan de westelijke rand van het Zwarte Woud heeft veel te bieden: talrijke wijngaarden, charmante wijndorpjes en enkele van de mooiste wijnland- schappen van Duitsland – een waar paradijs voorwijnliefhebbers. En voor wie zijn accommodatie wil laten aansluiten bij de kwaliteit van zijn dagelijkse avonturen, zijn de ‘Weinsüden Hotels’ langs de Baden-wijnroute een aanrader. Hier kunnen wijnliefhebbers er zeker van zijn dat ze nog meer verliefd zullen worden op de wijnen van Baden.

Meer informatie
zwartewoud-hoogtepunten.info