BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Voices for women Mirjam Kaijer

Voices for women Mirjam Kaijer

‘Hoe komt het dat zoveel klachten van vrouwen worden afgedaan als ‘de overgang, burn-out of gewoonweg: het zit tussen je oren?’

Na tien jaar rondlopen met onverklaarde klachten, kreeg journalist, columnist, oud-verpleegkundige en founder van Voices for Women Mirjam Kaijer (1967) eindelijk een diagnose: een goedaardige tumor van de bijschildklier. Zin interviewde de vrouw die vanwege haar tomeloze maatschappelijke inzet voor vrouwen met onverklaarde klachten en vrouwengezondheid onlangs werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mirjam Kaijer: “Doodziek was ik niet, meer een gevoel van algehele malaise. Spierpijn, vermoeidheid, gewichtstoename, gebitsproblemen. Mijn huisarts wist zich geen raad met mijn klachten en stuurde me door naar de internist. Uit bloedonderzoek bleek licht verhoogd calcium en vitamine-D-tekort. Verder vonden ze niets. Tien jaar lang liep ik met onverklaarde klachten rond. Ik voelde me soms eenzaam en onbegrepen. Boos werd ik wanneer mensen voor mij gingen invullen waar ik last van had. Misschien is het een angststoornis? Of heb je een lagere pijngrens? Begin 2020 raakte ik op een forum in gesprek met een wildvreemde vrouw. Ik vertelde haar over mijn klachten. Ze zei: ‘Ik weet bijna honderd procent zeker dat jij een goedaardige tumor van de bijschildklier hebt. Want ik heb hetzelfde en liep hier ook jarenlang mee rond.’ Gelukkig nam mijn huisarts mij serieus toen ik haar over mijn ontmoeting vertelde en stuurde mij door naar een internist.

Onbegrepen gezondheidsklachten

Een week later kreeg ik de diagnose en een operatiedatum. ‘Hoe kan dat?’ vroeg ik mijn arts, ‘dat het zo lang heeft moeten duren?’ Haar antwoord vond ik ronduit schokkend. ‘Een tumor in de bijschildklier komt vooral voor bij vrouwen. Toch is daar nooit goed onderzoek naar gedaan, want het mannenlichaam is de norm.’ Ik wist dit niet, terwijl ik journalist en ex-verpleegkundige ben. Eenmaal hersteld van de operatie – die in Amerika plaatsvond, omdat vanwege Corona in Nederland alle operaties waren opgeschort – ben ik me gaan verdiepen in vrouwengezondheid. Hoe komt het dat er zoveel vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten rondlopen? Klachten die worden afgedaan als de overgang, burn-out, fybromyalgie, het chronisch vermoeidheidssyndroom of gewoonweg met de conclusie: ‘Het zit tussen je oren’?

Ik ben geen man

De reacties op mijn column Diagnose in de krant en later op mijn boek Ik ben geen man! waren zo overweldigend, dat ik een petitie startte voor meer onderzoek. Ook richtte ik Voices for Women op: een stichting die zich inzet om de gezondheidszorg voor vrouwen te verbeteren. Een goedaardige tumor van de bijschildklier is niet dodelijk maar in de tien jaar dat de diagnose uitbleef, heeft mijn lichaam schade geleden. Een jarenlang verhoogd calciumgehalte heeft mijn botten broos gemaakt en mijn gebit aangetast. Maar er zijn ook patiënten die door deze aandoening van de bijschildklier nierschade oplopen of een psychose of depressie krijgen. Dat is mij gelukkig bespaard gebleven. Een complicatie van de operatie kon een stembandbeschadiging zijn, gelukkig heb ik die niet gekregen. Mijn missie is nu mijn stem te laten horen voor al die vrouwen. In eerste instantie reageerden zorgprofessionals terughoudend op onze boodschap, maar ook zij hebben last van een medisch kennishiaat. Je kunt niet verantwoordelijk worden gehouden voor iets dat je niet hebt meegekregen in je studie. Maar gaandeweg komt er steeds meer bewustwording en begrip. Ook van mannen. Zeker wanneer wij vertellen dat we een lans breken voor hun dochters, hun vrouw, hun zussen en moeder.”

Ongelijke behandeling graag!

Het vrouwenlichaam wordt anders ziek dan dat van de man. Mannen en vrouwen verschillen tot in de diepste vezels van elkaar, maar de geneeskunde en gezondheidszorg zijn nog steeds te veel gebaseerd op het mannenlichaam. Dit leidt vaak tot het te laat of onjuist stellen van diagnoses en verkeerde behandelingen. Van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is 80 procent vrouw. Van alle patiënten met een auto-immuunaandoening is 75 procent vrouw. Dit is slechts een kleine greep uit de schokkende feiten. Voices for Women pleit voor ongelijke behandeling. Genderspecifieke zorg. Het platform voor vrouwspecifieke zorg maakt zich hard voor gericht onderzoek naar de man-vrouwverschillen. Maar bovenal voor de vrouwen die vastlopen in de medische wereld omdat er onvoldoende kennis is over het vrouwenlichaam. Ze gebruiken hun stem om hen te ondersteunen.
Voicesforwomen.nl

Tip!

Veel vrouwen hebben langdurige gezondheidsklachten die niet adequaat worden behandeld, soms onterecht gepsychiatriseerd of worden afgedaan als burn-out, stress of: het zit tussen je oren. Steun de missie van Voices for Women en teken de petitie voor betere vrouwenzorg!
Voicesforwomen.nl/petitie/

Dag van de Vrouwengezondheid

Vrouwen worden anders ziek, maar het mannenlichaam is de norm. Hierdoor krijgen vrouwen anno 2025 niet altijd de juiste medische zorg. Stichting Voices for Women organiseert op 24 mei voor de tweede keer een baanbrekend evenement in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Van hormonen tot het vrouwenhart, depressie, auto-immuunziekten en de overgang: alles komt voorbij. Belangrijke en actuele thema’s, gepresenteerd door zorgprofessionals, wetenschappers en ervaringsdeskundigen. Een dag voor alle vrouwen, jong en oud, met of zonder gezondheidsklachten, en of je nu werkzaam bent in de zorg of niet. En mannen? Die zijn vanzelfsprekend ook van harte welkom.
Dagvandevrouwengezondheid.nl

Lees ook!

Zin Dossiervorming

Zin.nl/monddossier, Zin.nl/oordossierZin.nl/oogdossierZin.nl/bottendossierZin.nl/menopauzedossier Zin.nl/mantelzorgdossierZin.nl/mindfuldossierZin.nl/slaapdossierZin.nl/werkdossier & Zin.nl/dossier-daten

Cover Zin Magazine 6 2025

Meer lezen?

Lees het hele dossier over Vrouwspecifieke gezondheid in Zin 6. Nu in de winkel.  Of bestel ‘em hier alvast online. 

Tekst: Petra Schouten Media. Beeld Canva

De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief