BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Zalig Zwarte Woud

Zalig Zwarte Woud

Naast een uitzonderlijke ­ gastronomie staat het de regio bekend als Hiking heaven

Van een eenvoudige snack tot een chic diner – dineren in het Zwarte Woud is altijd een feest voor de smaakpapillen. Volgens onze­ oosterburen is er geen vakantie­ regio waar je zo gevarieerd en goed kan eten. Welkom in ‘Duitslands meest verrukkelijke gastronomische hoek’.

Omdat de Duitse regio Baden-Württemberg zo dicht bij de Franse en Zwitserse grens ligt, is het zeker geen verrassing dat hun ­ keuken is beïnvloed door deze buren. Tijdens een culinaire reis door het Zwarte Woud (op z’n Duits Schwarzwald) komen de smaken uit de Badense en Zwabische keukens samen, met invloeden van de Franse Elzas. Een gouden combinatie, de vruchtbare grond en het warme klimaat, levert een over- vloed aan bijzondere producten. Het is niet voor niets dat meer dan 400 restaurants, ­ herbergen en chef-koks uit deze regio jaar na jaar door gastronomische gidsen worden bekroond met sterren, koksmutsen, diamanten, gastronomische puntenof chef-koks Lepels. Met maar liefst 40 Michelin-sterren verspreid over 31 restaurants scoort geen enkele andere Duitse regio op ­ culinair gebied hoger dan het Zwarte Woud.

Hemel van genot

Als tegenhanger van de wereld van de Michelinsterren biedt Baiersbronn een culinair parallel universum: rustieke herbergen en gastronomische stops langs meer dan 550 kilometer aan wandelpaden. Het is geen toeval dat het dorp bekendstaat als een ‘wandelparadijs’ – met routes die leiden door idyllische dorpjes, langs beekjes, wijngaarden en dichte dennenbossen. Langs de route serveren vele traditionele pensions regionale specialiteiten, vaak verfijnd met wilde kruiden die direct langs de paden zijn geplukt. Daarnaast nodigen de ‘Naturpark Hosts’ van de twee grote natuurparken in het Zwarte Woud bezoekers uit om te genieten van een eerlijke keuken met regionale ingrediënten.

Culinaire hoogstandjes

Restaurants in Freiburg, Freudenstadt, Karlsruhe, Bad Dürrheim bieden ook culinaire hoogstandjes. Gerechten uit de Badense en Zwabische keukens, zoals hertenrug à la Baden-Baden, Bibbeleskäs met Brägele (kruidenkwark met gebakken aardappelen) of de beroemde Zwarte Woud-kersentaart maken van een gewone vakantiedag een gastronomisch hoogtepunt. De smaakbeleving wordt compleet gemaakt door regionale specialiteiten zoals Tannenzäpfle-bier en andere lokale bieren, uitstekend mineraalwater en de voortreffelijke wijnen langs de Baden-wijn-route. Deze wijnstree aan de westelijke rand van het Zwarte Woud heeft veel te bieden: talrijke wijngaarden, charmante wijndorpjes en enkele van de mooiste wijnland- schappen van Duitsland – een waar paradijs voor wijnliefhebbers. En voor wie zijn accommodatie wil laten aansluiten bij de kwaliteit van zijn dagelijkse avonturen, zijn de ‘Weinsüden Hotels’ langs de Baden-wijnroute een aanrader. Hier kunnen wijnliefhebbers er zeker van zijn dat ze nog meer verliefd zullen worden op de wijnen van Baden.

Meer informatie
zwartewoud-hoogtepunten.info