BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Buiten koken

Buiten koken

Geen gedoe BBQ

Barbecueën klinkt als een gebronsde man in leren schort gewapend met een tang in de hand. Buiten koken klinkt heel anders. Toch maak je deze gerechten wél op de barbecue, alleen zonder interessantdoenerij. Ze zijn heerlijk smaakvol maar idioot simpel: naast een grillrooster, kolen en vooruit: een tang, heb je weinig anders nodig. Summer is here!

1

Broodje kip met kool & harissa

‘Is er iets lekkerder dan een broodje kip?’

Hoofdgerecht (4 personen)
bereiding 35 min | marineren 2 uur | BBQ 10 min

Ingrediënten

  • 2 el harissa
  • 4 el augurkensap
  • 2 el honing
  • 150 ml karnemelk
  • 1 citroen, liefst biologisch
  • 6 kippendijfilets
  • ¼ witte kool
  • 50 ml mayonaise
  • 2 el sesamolie
  • 4 grote zure augurken
  • 15 g dille
  • 1 rode chilipeper
  • 4 kadetjes

Bereiding
Roer de harissa, 2 eetlepels augurkensap, de honing en 100 milliliter karnemelk door elkaar in een bak. Rasp er de gele schil van de citroen boven en pers de helft van de vrucht erboven uit. Wentel de kip door de marinade. Dek de bak af en laat de kip minimaal 2 uur marineren; een nacht mag ook. Snijd de kool in flinterdunne repen en meng met de rest van de karnemelk, mayonaise, sesamolie en het citroensap uit de tweede helft van de citroen. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de augurken, dille en rode peper fijn en doe met nog 2 eetlepels augurkensap in een kom.
Verdeel de kip over het rooster maar houd het bakje marinade in de buurt. Bak de kip in ongeveer 8 minuten mooi bruin. Keer regelmatig en dip de kip tussendoor steeds in de marinade.
Snijd de kadetjes open en rooster de gesneden kant op de barbecue tot er grillstrepen ontstaan. Verdeel de kool, kip en het augurkenmengsel over de onderkant van de broodjes en leg de bovenste helften erop.

2

Langoustines met pittige tomatenboter

‘De tomatensambal is de hoofdsmaakmaker van dit gerecht’

Bijgerecht (2-4 personen)

bereiding 15 min | BBQ 4 min

Ingrediënten

  • 1 tomaat
  • 100 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 citroen, liefst biologisch
  • 1 el Surinaamse tomatensambal, of meer als je van pittig houdt*
  • 12 langoustines
  • Zonnebloemolie
  • * Sambal Manis kan ook

Bereiding
Rasp de tomaat op de grove kant van een blokrasp. Roer, in delen, de tomaat door de boter. Met een stevige pollepel of een vork gaat dat het best. Rasp er de gele schil van de citroen boven en meng, samen met de sambal, door de boter.
Leg een langoustine met de rug naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp mes de langoustines, van kop tot staart, open, maar niet helemaal door. Je kunt ze nu openvouwen en de rug is nog intact. Smeer licht in met olie en breng op smaak met zout.
Bak de langoustines met de open kant naar beneden 3 minuten op de barbecue. Draai ze om en bak ze nog 1 minuut op de rug. Als het te hard gaat, kun je ze even naar het minder hete stuk verplaatsen.
Bestrijk de vleeskant van de langoustines nog tijdens het bakken regelmatig met de boter, dan smelt het er lekker in. Snijd de citroen in parten en serveer bij de langoustines. Zet het bakje boter er ook bij, zo kun je de langoustines tijdens het eten nog extra in de boter dippen.

Over de kok en haar kookboek

Noni Kooiman (1993) woonde als kind in Suriname en werkte de afgelopen tien jaar in verschillende restaurants, waaronder Rose Bakery in Parijs en onder meer bij Toscanini, Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam. Ze werkt als kookboekschrijver, kok en freelance foodstylist. In 2020 verscheen haar eerste kookboek, Inmaken, dat ze schreef met Jonah Freud.

Winnen? Noni’s kookboek Buiten Koken is te winnen in de Win met Zin.

Meer recepten?

Het recept van de Koolrabi met gremolata & ansjovis en de gemarineerde ananas vind je in ons extra dikke zomernummer Zin 8/9. Nu in de winkel. Of bestel ‘em hier online.