De Ierse dichter George Bernard Shaw verwoordde het mooi: “We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen.” Of je nu 5 of 50 bent, speelsheid is gezond Sterker, volwassenen die het kind in zichzelf hebben gevonden, kunnen beter omgaan met stress en ervaren zelfs een betere kwaliteit van leven. En het mooie: speelsheid is te leren.
Spelen versus speelsheid
Er is een verschil tussen spelen en speelsheid. Spelen staat voor gedrag, een grapje maken, een spel spelen. Speelsheid is meer een houding, een karaktertrek waardoor je alledaagse situaties zo voor jezelf kunt draaien dat ze entertainend, intellectueel stimulerend of voor jou persoonlijk interessant worden. Het zorgt ervoor dat je kunt improviseren, het leven niet altijd zo serieus neemt, het bijzondere in de kleine dingen ziet en geniet van nieuwe ervaringen.
Ontdek het kind in jezelf
Sommige volwassenen raken het kind in zichzelf nooit kwijt, voor anderen is speels gedrag vooral iets ‘van vroeger’. Maar of je nu 5 of 50 jaar oud bent: speelsheid is goed voor je. Zit deze karaktertrek van nature niet in je? Dan hebben we goed nieuws: speelsheid kun je trainen.
- Wanneer je bewust aandacht hebt voor speelsheid, ga je het eerder opmerken en gebruiken, blijkt uit onderzoek. Dat maakt het leven lichter en leuker. Zelf uitproberen? Tel alle luchtige, grappige en niet-serieuze momenten op die vandaag voorbij zijn gekomen: het spontane dansje in de badkamer, de zingende fietser, die grap van je collega bij de koffie-automaat.
- Vraag jezelf bij alles wat je zegt en doet, af: hoe kan ik dit grappiger, luchtiger, minder serieus maken?
- Ga op zoek naar komische dubbelzinnigheden en verzin relativerende grappen bij zaken waar je mee worstelt, zoals je dunner wordende haar, je uitzakkende lijf of de nieuwe liefde van je ex.
- Schrijf per dag – zo mogelijk – drie speelse situaties op die zich voordeden. Wat gebeurde er? Wie waren erbij? Hoe voelde je je? Zo trakteer je jezelf niet alleen op een binnenpretje, je ontwikkelt ook speelse voelsprieten.
Welke speelpersoonlijkheid ben jij?
We onderscheiden acht verschillende speelpersoonlijkheden. In welke herken jij jezelf het meest?
1. De grappenmaker. Je maakt mensen graag aan het lachen en houdt wel van een grap uithalen. Speelsuggesties: improvisatietheater, cartoons maken.
2. De beweger. Van aikido tot zumba: jij vaart goed bij beweging. Speelsuggesties: sportcursus, de dans-app Bounden.
3. De onderzoeker. Je zoekt graag nieuwe plekken, mensen en ervaringen op. Speelsuggesties: verblijf ergens via Airbnb, maak een verrassingsreis (via bijvoorbeeld Sprs.me).
4. De fanatiekeling. Je houdt van competitie, liefst met duidelijke regels en een puntentelling. Speelsuggesties: een spelletjestoernooi, een sportcompetitie.
5. De regelneef. Je ervaart plezier in het plannen en coördineren van activiteiten. Speelsuggesties: organiseer een buurtfeest, een uitgebreide spelletjesavond, help iemand anders met een draaiboek voor een evenement.
6. De verzamelaar. Je bent gek op verzamelen, of dat nou gaat om spullen of ervaringen. Speelsuggesties: vlooienmarkten, collages maken van bijzondere gebeurtenissen.
7. De creatieveling. Je gebruikt graag je handen om iets te maken, repareren of versieren. Speelsuggesties: schetsblok, rommelen met oude apparaten, je eigen kalender/cadeaupapier/ansichtkaarten maken.
8. De verhalenverteller. Je vindt het heerlijk om helemaal in verhalen op te gaan en/of deze te creëren. Speelsuggesties: schrijfcursus, boekenclub, storytelling-avond.