Een voetbal die jouw kant op komt rollen, spelende kinderen, een kleurboek, je geliefde, die gekke vriendin – wat haalt het kind in jou naar boven?
‘Bij onze hardlooptrainingen moeten we soms huppelen. Daar word ik blij van’
Wij vroegen het aan meer dan 600 Zin-lezers en er kwam van alles naar voren dat speelsheid oproept: van spelletjes en huisdieren tot muziek en verliefdheid. Het speelse blijkt er in ieder geval nog best in te zitten. Speelsheid is bij de meesten een beetje (34%) tot redelijk (45%) aanwezig, bij 18% zelfs in sterke mate.
‘Ik mis het om de tijd te nemen voor kleuren of schilderen, gewoon omdat ik er zin in had’
Ook andere eigenschappen die typerend zijn voor kinderen zijn we niet verloren in onze volwassen jaren. Neem creativiteit, iets dat bijna alle deelnemende lezers ervaren. De meesten zelfs in redelijke (38%) tot sterke (38%) mate.
Wel vergeten we daar soms de ruimte voor te nemen of leggen we er teveel druk op. Coach Annemarie Steen adviseert: “Pak eens een vel papier en doe er twintig minuten mee wat je wilt.” Of je de uitkomst mooi vindt of niet, doet er eigenlijk niet toe. “Waar het om gaat is dat je twintig minuten hebt besteed aan iets waar je plezier in hebt.”
‘Ik mis het onbezorgde. Ik heb nu toch een rugzakje met levenservaring wat wel eens zwaar is’
Het is het meest gegeven antwoord op de vraag wat u uit uw jeugd mist: de onbevangenheid van toen. We zien het meestal nog wel een beetje (40%) tot redelijk (41%) in onszelf terug, maar meer gedoseerd. Een onbeschreven blad worden we niet meer. Wél kunnen er wel naar streven om meer onbevangen in de wereld te staan, meent hoogleraar Informatiemanagement Rik Maes. Door onze nieuwsgierigheid en leergierigheid te blijven prikkelen, door ‘andersoortige’ mensen en ervaringen op te zoeken.
‘Ik doe nog steeds dingen van vroeger – maar dan wel met spierpijn de dag erna’
Van speelsheid tot onbevangenheid – het kind in onszelf is er heus nog. We hebben alleen vaker iets of iemand nodig hebben om die tot zijn recht te laten komen. En of jouw innerlijke kind nou wordt aangewakkerd door een voetbal of een inspirerende ontmoeting: geef het vooral de ruimte. Want, sprak de Ierse dichter George Bernard Shaw: “We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen.”