Supersimpele vegetarische recepten die barsten van de smaak én vriendelijk zijn voor de planeet? De Britse kok Anna Jones kent er legio. Sterker nog: ze maakte er haar specialiteit van en deelt ze allemaal in haar nieuwste kookboek. Een ware explosie van smaken en culinaire creativiteit: daar kun jij nu ook mooi indruk mee maken.
PAPPARDELLE met sticky sjalotten
Hoofdgerecht (4 personen) bereiding 20 min | smoren 25 min
Ingrediënten 8 banaansjalotten (600 g), gepeld en in dunne ringen ■ 75 ml olijf- olie ■ klont boter (optioneel) ■ 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt ■
1 kleine wortel, geschraapt en geraspt ■ 4 el tomatenpuree ■ 1 el sherryazijn ■ bosje houtige kruiden (1 takje van elk: tijm, rozemarijn en salie) ■ 400 g pappardelle (of tagliatelle) ■ 100 g Parmezaanse kaas, geraspt, voor erbij ■ 1⁄2 bosje peterselie (15 g), fijngehakt
Bereiding De sjalotten voorbereiden en smoren: pel de sjalotten en snijd ze in dunne ringen. Schenk de olijfolie in een koude pan en voeg er een snuf zout en een klont boter aan toe, als je die gebruikt. Smoor de sjalotten 20-25 minuten op laag tot halfhoog vuur tot ze zacht maar nog niet bruin zijn.
De ragù afwerken: voeg de knoflook, wortel en tomatenpuree toe, en bak alles nog 5-6 minuten, tot de tomaten- puree er dik en kleverig gaat uitzien. Voeg dan de sherryazijn en 200 ml water toe. Doe de kruiden erbij en bak alles nog 10 minuten tot je een zachte en karamelachtige ragù hebt.
De pasta koken en afwerken: kook de pasta in ruim kokend, flink gezouten water ongeveer 1 minuut korter dan op de verpakking staat aangegeven. Hij moet net nog niet al dente zijn. Laat de pasta uitlekken, maar houd een kopje van het kookvocht achter, of gebruik een keukentang om de pasta uit de
pan in de pan met de ragù te tillen. Haal de kruiden eruit en breng de ragù op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Voeg er zoveel pastawater aan toe dat er een mooi romige saus ont- staat die de pappardelle goed bedekt. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en de fijngehakte peterselie.
BOTERIGE GESMOORDE GROENE GROENTEN
met yoghurt & kruiden
Hoofdgerecht (4 personen) bereiding 20 min | sudderen 30 min
Ingrediënten 2 venkelknollen ■ 650 g middel- grote vastkokende aardappels ■ 1 courgette
■ 150 ml extra vergine olijfolie, plus 3 el ■
3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes ■ 1 volle tl korianderzaad, gemalen ■ paar takjes oregano of tijm (10 g), blaadjes losgehaald ■ 1 biologische citroen, 1⁄2 in dunne schijfjes, 1⁄2 voor erbij ■ 150 g groene groenten (sperziebonen, tuinbonen, verse doperwten, asperges of pronk- of snijbonen), in hapklare stukjes ■ 200 g dikke yoghurt
■ 15 g peterselieblaadjes, grofgehakt ■ 10 g dille en/of bieslook, fijngehakt
Bereiding De groenten voorbereiden: snijd de venkelknollen in 6-8 parten, afhankelijk van het formaat. Schil de aardappels en snijd door- midden of in stukken van 3 cm als ze groot zijn. Snijd de courgette in stukken van 3 cm. De venkel bakken: verhit 3 eetlepels extra vergine olijfolie in een grote hapjespan
met dikke bodem op halfhoog vuur. Bak de venkelparten 5 minuten, tot ze aan beide kanten licht goudbruin zijn; keer af en toe.
De knoflook, kruiden en extra olie toevoegen: bak knoflook en korianderzaad 1 minuut mee. Voeg de aardappels, oregano, 1⁄2 biologische citroen in dunne schijfjes en 150 ml extra vergine olijfolie toe, samen met 250 ml koud water (of genoeg om de groenten onder te zetten) en een flinke snuf zeezoutvlokken.Sudderen en smoren: doe het deksel erop, breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Voeg dan de stukken courgette toe en versgemalen zwarte peper samen met de groene groenten. Smoor ze 10-15 minuten, tot alles zacht is.
Serveren: schep de groenten met wat bouil- lon in kommen. Garneer met een schep yoghurt en een extra kneepje citroensap, wat gehakte peterselie en dille, zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper.
Nog meer lekkers?
Benieuwd naar het recept van POMPOENCECINA (Toscaans platbrood van kikkererwtenmeel) met kappertjes-limoenchutney. Je vindt het in ons extra dikke zomernummer Zin 8/9. Nu in de winkel. Of bestel ‘em hier online.
PRODUCTIE: DANIËLLE BRONSGEEST | BEELD: MATT RUSSELL, ISSY CROKER (PORTRET ANNA)