Ze komt als eerste in je leven, is de eerste met wie je een band opbouwt. Je moeder. Later word je misschien zelf wel een mama. Belangrijk en voor altijd onmisbaar in het leven van haar kinderen. Dat verdient een brief. Een gedicht. Een boek, theaterstuk of podcast. Mamma mia!
Onvoorwaardelijke liefde
Wat mijn moeder voor mij betekent, is niet in woorden uit te drukken. Ik heb haar nooit anders gekend dan heel erg ziek maar ondanks dat was ze een geweldige, lieve en sterke moeder. Ze lag veel in het ziekenhuis waardoor mijn kindertijd anders is gelopen dan normaal. Als ze in het ziekenhuis lag, misten we elkaar zo intens. Toch was onze band enorm sterk. Het was vreselijk toen mijn vader plotseling overleed. Ik merkte direct aan mijn moeder dat ze geen levenslust meer had en ook geen vechtlust om door te gaan. Ze kreeg steeds meer pijn en gaf aan tijdens de vele gesprekken die we samen altijd hadden: ‘Ineke, ik kan niet meer. Maar ik wil jou ook niet achterlaten.’ Ik heb haar laten gaan uit onvoorwaardelijke liefde. Geen pijn meer voor haar. Door mijn moeder ben ik gevormd tot een sterke vrouw.
Ineke van Dongen (1966)
Lieve Klari,
Bij leven noemde ik je mam, maar nu ik ouder ben dan jij ooit bent geworden en ik met een mengeling van bewondering, vertedering en mededogen aan je terugdenk, noem ik je Klari. Je hebt mij als hummeltje van 3 uit Hongarije naar het vrije Nederland gebracht, en daarvoor ben ik je dankbaarder dan in woorden te vangen is. Ik kijk naar een foto van jou als 3-jarige waarop je, een hondje aan je voeten, een poging doet tot breien. Klari in een notendop: iets makend (wat zou je daar goed in worden!) met een geliefd dier bij je.
Ach Klari, vijf jaar later zou je zonder goede reden naar wildvreemde pleegouders in Zeeland worden gestuurd om negen jaar later, midden in de oorlog, naar Hongarije terug te keren. Heb ik je ooit echt gezegd hoe moedig ik je vond, hoe creatief, hoe liefdevol? Ik hoop het.
Ingrid Toth (1954)
Hartverscheurend
Drie jaar geleden overleed mijn buurvrouw. Onverwachts. Veel te jong. Haar beide kinderen woonden nog thuis. Hun vader was eerder gestorven; ‘dakloos’ waren ze nu. Nog in volle verbijstering moest de uitvaart worden geregeld. Twee youngsters, ze gingen naast elkaar staan en deden wat nodig was: de kaarten, een advertentie, de condoleance-avond. Ze regelden een mooie locatie om met familie, vrienden en collega’s van hun moeder koffie te kunnen drinken. Ze zorgden dat ze ruimte kregen in het crematorium.
Haar dochter (ze was pas 15) sprak op de uitvaart over haar mama. Over hoe die haar in het leven had begeleid, over hoe geliefd ze was. Zij besloot haar speech met de woorden: ‘Mama is mijn moeder, mijn topper. Dát zal altijd zo blijven!’ Hartverscheurend. De kinderen zouden hun moeder vreselijk missen, nog een leven lang. Maar diezelfde moeder had een goede, stabiele basis gelegd, dat werd duidelijk in die duizelingwekkende weken en gaf een héél klein beetje troost.
Mirjam Oostra (1965)
‘Mama is mijn moeder, mijn topper.Dát zal altijd zo blijven!’
LEKKER KIJKEN
Tv: Ode aan mijn moeder
In de documentaire Ode aan mijn moeder staat de liefde voor je moeder centraal.
In het programma vertellen documentairemaker Sinan Can, presentator Mischa Blok en ex-militair en sportschoolhouder Sabra Rahiembaks over de band die ze met hun moeder hebben.
Npo.nl/start/video/ode-aan-mijn-moeder/
PRODUCTIE: DANIËLLE BRONSGEEST, PETRA SCHOUTEN
Verder lezen?
Lees nog veel meer moederdag tips en brieven in Zin 6. Nu in de winkel, of bestel em hier online.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief