Dagelijks worden we overspoeld met gezondheidsclaims van influencers, coaches en merken. Maar wat is daarvan waar? En hoe maakbaar is je gezondheid eigenlijk? Bijna de helft van alle Nederlanders maakt zich zorgen over foutieve en misleidende informatie op sociale media. De 20-delige podcastserie Op je Gezondheid onderzoekt de zin en onzin van onze gezondheid.
Samen met wetenschappers, dokters en andere experts, scheiden presentator, schrijfster en kok Nadia Zerouali en journalist Elsie Vermeer feiten van fictie. Iedere week laten zij zien hoe nieuwe kennis je leven, en vooral je gezondheid, positief kan beïnvloeden.
Een goede gezondheid geeft je een voorsprong of, als die ontbreekt, een achterstand. Soms zijn die startposities genetisch bepaald, maar vaak kunnen we zelf invloed uitoefenen. Op je Gezondheid volgt de levensloop van een mens, vanaf de geboorte tot de dood. Nadia en Elsie bespreken met hun gasten gezondheidsdilemma’s, schetsen misverstanden en geven nieuwe inzichten.
Zo vertelt Cisca Wijmenga, hoogleraar Humane Genetica, in hoeverre je genen je gezondheid voor de rest van je leven bepalen. Oud-gynaecoloog Cees Renckens ontleedt de kwakzalveritus. En we scheiden de zin en onzin in het wilde westen van de voedingsindustrie.
Nadia Zerouali
Nadia Zerouali ondervond aan den lijve hoeveel invloed gezondheidsmythes kunnen hebben op het welbevinden. Tijdens een televisie-interview met Coen Verbraak kreeg ze een opvlieger en moesten de opnames worden stilgelegd. “Ik had het gevoel dat ik een hartaanval kreeg. Gelukkig konden we even stoppen. Als je voor de klas of aan een ziekenhuisbed staat, kan dat niet,” vertelt ze. Terwijl het niet nodig is dat vrouwen zulke heftige overgangsklachten hebben: “In Nederland heerst er een taboe op hormoonbehandelingen omdat ooit uit een onderzoek zou zijn gebleken dat je daar kanker van krijgt. Maar die onderzoeksresultaten zijn verkeerd geïnterpreteerd, hoorde ik van diverse deskundigen. Sinds ik passende hormoonbehandeling krijg, is mijn leven met 100 procent vooruitgegaan.”
Elsie Vermeer
“De ‘betere versie van jezelf worden’, lijkt een vanzelfsprekend ideaal. Maar hoe maakbaar ben je eigenlijk?’ vraagt Elsie Vermeer zich af. “Ik kijk ernaar uit gezondheidsmythes te doorbreken en nieuwe informatie te vinden waar je echt wat aan hebt.”