Namen (Namur), Bergen (Mons) en Charleroi hadden vroeger een industrieel karakter. Nu schuiven deze Waalse mijnbouwsteden met hun verborgen middeleeuwse straatjes hun sterkste troef naar voren: juist dat fascinerende, industriële verleden vol met Unesco Werelderfgoed.
Dankzij de rijke steenkoollagen onder de groene heuvels rond Charleroi en Bergen (Mons) werd West-Wallonië, in de 19de eeuw, belangwekkend industriegebied. Na de teloorgang van de mijnbouw wilden de bewoners het liefst weg, veel jongeren verlieten de grauwe streek. Het tij is nu gekeerd: de industriesteden zitten in de lift en groeien uit tot karakteristieke trekpleisters. Naast hoge kwaliteit street- en urban-art op oude ruïnes, muren en arbeidershuizen, zien we steeds meer musea, informatie- en kunstcentra opdoemen.
Uit het industrieel verval verrijzen bovendien ongepolijste en menselijke verhalen. Mijncomplexen, hoogovens, fabrieken, ongebruikte metrostations, stilgelegde koeltorens, allemaal worden ze omge- bouwd tot dynamische hotspots. Bergen staat als Culturele Hoofdstad Europa 2015 al acht jaar op de kaart. Charleroi, de tweede stad van Wallonië bleef achter, maar is bezig met een stevige inhaalslag.
Sterke tradities en folkloristische feesten blijven in dit gebied namelijk fier overeind, ze tonen de typisch Waalse inborst. Uit de hele wereld komen mensen voor het spectaculaire carnaval in februari naar Luik. En met Pinksteren trekt de jaarlijkse optocht tijdens het folkloristische feest De Ducasse de Mons (in de volksmond: het feest van Doudou) veel toeschouwers. Deze maand zijn er sfeervolle kerstmarkten, vooral in Namen, Mons, rond de abdij van Maredsous en in Durbuy. Luik heeft de grootste en de oudste kerstmarkt van Wallonië.
Charleroi – Het zwarte land fleurt op
Lang had Charleroi, in de provincie Henegouwen, een slecht imago. Het werd de lelijkste stad van Europa genoemd. De laatste mijn in Wallonië sloot in 1984 en het ging bergafwaarts in de streek: hoge werkeloosheid, verpaupering en corruptie. Charleroi, aan rivier de Sambre, is vernoemd naar Karel II, de koning van Spanje en de Spaanse Nederlanden. Het is de bakermat van het zwarte land, Le Pays Noir. Vanaf de 16de eeuw werd de stad beroemd om zijn glasnijverheid. En in de 19de eeuw verdienden de bewoners, Carolos genaamd, hun brood in de zware industrie: mijn- bouw en ijzerwinning.
Luik – All eyes on Liege
Bijnaam van Luik is Cité Ardente, Vurige Stede, naar het hevige verzet van de bewoners tegen de vele veroveringen door de eeuwen heen. Het historisch hart ligt ten noorden van de Maas. Veel toeristen laten de stad, in de gelijknamige provincie Luik in Oost-Wallonië, links liggen om gehaast door te trekken naar natuurgebieden als de Ardennen en de Hoge Venen. Jammer, want er zijn genoeg redenen om Luik te leren kennen! Neem het Archéoforum: een museum onder het plein waar je Romeinse resten en historische vondsten kunt bewonderen. Bijzonder is ook het Musée Tchantchès, over de gelijknamige mascotte van Luik: een pientere vrijheidsstrijder en snoever die graag een jenevertje of een P’tit Peket lust.
Namen – Stad met allure
Blikvanger van de stad is de Citadel van Namen op de landtong Le Grognon, een rotsachtige heuvel die le champeau wordt genoemd: een hoge plek waar de rivieren de Maas en Samber samenvloeien. Al sinds de 3de eeuw is hier veel om de burcht gevochten. Het was een Romeinse versterking en niemand minder dan Julius Caesar veroverde deze rots. Dit is terug te vinden in De Bello Gallico, een schriftelijke bron uit de 1ste eeuw voor Christus waarin de Romeinse veldheer beschrijft hoe hij Gallische steden en nederzettingen innam.
TEKST: MARION GROENEWOUD | BEELD: VISITWALLONIA.BE, VISITMONS.BE, GETTY IMAGES, ANP, ALAMY
Met korting naar de Belgische Ardennen?
Profiteer met de VISITWallonia voordeelpas
De gratis VISTWallonia pass geeft je voordeel op overnachtingen en het bezoek aan attracties en musea in Wallonië. Bezoek een kerstmarkt in december of plan een weekendje weg in 2024 en profiteer van aantrekkelijke kortingen. Ontdek het gemak en voordeel van de visitwallonia.be/nl/pass
Meer tips voor een in de leukste Waalse industriesteden?
Je leest het in Zin 01. Onze Walloniespecial ligt nu in de winkel of bestel ‘em hier online.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief