Zeer krachtig en overtuigend een briljante roman schrijven: dat kan Isabel Allende (1942) als geen ander. Haar nieuwste, De wind kent mijn naam, gaat over ballingschap, identiteit en minderheden. Een verhaal over toen én nu dat je niet meer loslaat.
“Ik heb zoveel verhalen gehoord over verlies en lijden, maar ook zoveel over moed, solidariteit en veerkracht! Het is mijn taak om met een open hart te luisteren. Dan, als romanschrijver, wacht ik geduldig in de stille momenten na deze ontmoetingen en laat ik fictieve personages uit deze ervaringen groeien. Al snel vertellen ze me over hun leven. Ik hoop dat hun verhalen je aanspreken,” aldus Allende.
Voor haar stichting The Isabel Allende Foundation zet Allende zich in voor vluchtelingen en spreekt daarom duizenden vrijwilligers, advocaten, maatschappelijk werkers en psychologen. Als achtergrond voor De wind kent mijn naam heeft ze een aantal van hen geïnterviewd. En dat maakt het boek sterk en geloofwaardig.
Balling tegen wil en dank
Het schrijftempo van Allende is bewonderingswaardig. Net als haar frisse, stuwende verteltrant waarin ze je meeneemt in haar kleurrijk universum. In deze overrompelende roman vlecht ze twee verschillende werelden vernuftig door elkaar. Het boek begint met de verschrikkingen van de Kristallnacht in het Wenen van 1938 waar een gezin uiteenvalt en zoontje Samuel op kindertransport naar Engeland wordt gezet. Hij zal zijn ouders nooit meer terugzien. In 2022 wordt Samuel betrokken bij de harde actualiteit die qua onmenselijke wreedheid doet denken aan het leed dat zijn familie overkwam. Hij raakt bevriend met de jonge, gedreven latina Selena die zich inzet voor minderjarige vluchtelingen. Samuel en Selena herkennen in elkaar de eenzaamheid en levensdrang van de balling tegen wil en dank.
De wind kent mijn naam is een tijdloos verhaal van ontworteling en verlossing, van ouders die offers brengen voor hun kinderen, en van kinderen die kunnen blijven dromen, hoe onbarmhartig de omstandigheden ook zijn.
Leesfragment
Wij van Zin kozen uit De wind kent mijn naam voor jou een fragment waarin Samuel en de jonge Selena elkaar via Zoom spreken – dat doen ze wekelijks – over Anita’s situatie. Anita Díaz is een 7-jarig meisje wiens moeder spoorloos is verdwenen en over wie Selena zich ontfermt. Maar waar Samuel dolgraag over Anita hoort, dwaalt Selena geregeld af. En deelt zelfs haar liefdesperikelen met de oude Samuel. Lees wat dat met Samuel doet, en ervaar hoe de sprankelende schrijfstijl van Allende je meteen pakt en meeneemt.
fragment – zie pdf
Uit: Isabel Allende, De wind kent mijn naam (Wereldbibliotheek, € 24,99)
Win met Zin
We geven 3 boeken weg van Isabel. Kans maken? Deel in onderstaand winformulier je gegevens en wie weet. Meedoen kan t/m 22 juni.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Over het boek
1938. De vreselijke Kristallnacht betekent het einde van het gelukkige leven van het joodse gezin van Rudolf en Ruth Adler en hun zoon Samuel in Wenen. Rudolf raakt vermist en moeder en zoon worden opgevangen door de buurman. Samuel krijgt de kans naar Engeland te gaan, waar joodse kinderen worden opgevangen. Hij zal zijn ouders nooit meer zien.
2022. Een latino-moeder en dochter worden vastgehouden aan de zuidelijke grens van de VS. De moeder verdwijnt als ze wordt teruggestuurd naar El Salvador, het meisje blijft alleen achter in smerige opvangcentra in een haar onbekend land. Deze zaak trekt de aandacht van Selena Durán, een latina uit Californië, die zich inzet voor minderjarige vluchtelingen, en van de veelbelovende advocaat Frank Angileri, die moeder en dochter wil herenigen. Samen beginnen ze aan een reis die hen met het geweld tegen vrouwen confronteert.
De wind kent mijn naam is een tijdloos verhaal van ontworteling en verlossing, van ouders die offers brengen voor hun kinderen, en van kinderen die kunnen blijven dromen, hoe onbarmhartig de omstandigheden ook zijn.
De wind kent mijn naam (Wereldbibliotheek, € 24,99)
Over de schrijver
Isabel Allende (1942) is de meest gelezen Spaanstalige schrijver ter wereld. Van haar boeken werden miljoenen exemplaren verkocht. In 2022 vierde haar Nederlandse uitgever Wereldbibliotheek Allendes 40-jarige schrijverschap met nieuwe edities van al haar bestsellers, met als laatste Violeta in 2022. Violeta verkocht in Nederland en Vlaanderen ruim 100.000 exemplaren en stond 31 weken op de Bestseller60. Allendes oeuvre en levenswerk werden groots bekroond door Barack Obama met een Presidential Medal of Freedom.
De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief