Pittoreske haventjes, koopmans- huizen, grachtjes, stadsmuren en poorten; in onze eeuwenoude Hanzesteden vind je het allemaal. Alleen al rondom de IJssel liggen er negen. Stadjes die vroeger grote machtige handelscentra waren voor bijvoorbeeld vis, zout, bier, granen en wijn en daardoor veel welvaart kenden. Een ontdekkings- reis langs historische parels vol cultuur, kunst en gastvrijheid!
In Oost-Nederland aan de oer-Hollandse IJssel en Randmeren liggen ze er prachtig bij: de oude Hanzesteden Kampen, Hasselt, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen, Does- burg, Elburg en Harderwijk. Het water dat er doorheen stroomt geeft ze duidelijk iets extra’s. Ondanks alle historie bruist het in de monumentale stadjes. Gezellige terrasjes, restaurants, boetiekjes, bijzondere slaap- plekken en moderne architectuur maken ze helemaal van nu. Hip én historisch dus, de perfecte mix voor een stedentrip.
Leuke fiets- en wandelroutes
Of je nou een dag, weekend of week gaat, deze steden beloven plezier en vertier. In elke Hanzestad zijn wandel- en fietsroutes uitgezet. En omdat ze allemaal aan het water liggen, is een verkennend boottochtje ook vaak een optie. Wil je meerdere dagen op pad? Kies dan voor een roadtrip of meer- daagse Hanzetour. Op de fiets ga je langs verschillende Hanzesteden en overnacht je onderweg in Zwolle, Elburg, Harderwijk en Deventer. Naast historie en cultuur pak je zo ook de mooie natuur mee. Fiets over de dij- ken en uiterwaarden van de IJssel, stap af in de gezellige stadjes, pak een terrasje mee en slaap na een heerlijk diner als een roos. Na vijf dagen fietsen ga je vol energie weer naar huis. Toeren langs zeven Hanzesteden? Kan ook: Reisreport.nl/hanzetour-fietstocht
Wat is een Hanzestad eigenlijk?
Tussen de 12de en 16de eeuw sloten veel welvarende en machtige handels- steden in landen als Nederland, Duitsland, Polen, Scandinavië, Vlaanderen, Spanje en Portugal zich aan bij het Hanzeverbond. Dit was een samenwerkingsverband tussen handelaren uit deze steden, waardoor er veel handelsroutes ontstonden. In ons land met name in het oosten, omdat de meeste schepen via de Zuiderzee in Kampen aanmeerden. Wie door wilde varen naar Duitsland, Polen of verder moest flink in de buidel tasten.
Steenrijk
Hanze was een lifestyle, een verbond tussen steden om steun te zoeken en bescherming te bieden tegen piraterij, roof en moord. Daarnaast kochten de steden gezamenlijk op grote schaal in en konden ze zich zo wapenen tegen de grillen van de landheren. Door volop te handelen in bijvoorbeeld vis, granen, zout, bier, wijn en dierenhuiden werden de steden steenrijk. Geld dat gestoken werd in de bouw van mooie panden en dikke stadsmuren. Daar genieten we nu nog steeds van!
Gouden combi: Kampen & Zwolle
Onze Hanzestadtour begint in Kampen. Via de stadsbrug met de gouden wielen maak je echt je entree. Eenmaal aan de andere kant van de IJssel wachten zo’n honderd monumentale panden, poorten en kerken.
Doen: Hanzestadswandeling
Leuk om thuis alvast de 4 kilometer lange Hanzestadswandeling te downloaden, die start bij het station van Kampen. Onderweg stap je op de Koggewerf aan boord van de Kamper Kogge; een varende replica van het handelsschip uit de 14de eeuw. Ook kom je langs het voormalig stadhuis, nu de plek van het Stedelijk Museum Kampen. Verschillende topstukken vertellen je hier alles over de rijke geschiedenis van de stad. Het pronk- stuk? Dat is de Schepenzaal uit 1545 waar in de middeleeuwen recht werd gesproken. Visitkampen.nl
De Eenhoorn & De Olifant
Dé plek om je onder te dompelen in de wereld van koffie, thee en tabak en een wereldreis te beleven aan geuren en smaken is deze koffie- branderij én sigarenfabriek in de Oudestraat. Boek als koffie- of theeleut zeker een mini- proeverij met bijpassend lekkers. Of ga mee op een leerzame rondleiding in de oude sigarenfabriek. Verwacht geen grote fabriekshal; sigaren worden hier in een historisch pand met scheve muren en oude balken nog steeds gemaakt op de klinkervloer. Eenhoorn.eu
Treinen naar Zwolle
Eenmaal terug van je wandeling pak je op station Kampen heel gemakkelijk de trein naar Zwolle. Of stap op de fiets voor een mooie rit langs de uiterwaarden van de IJssel, door natuurgebied de Vreugderijker- waard en langs dorpjes als Wilsum, ’s Heerenbroek en Zalk. Eenmaal terug in Kampen heb je er 41 km opzitten. Verken in Zwolle absoluut het gezellige centrum van deze levendige studentenstad. Vanaf het station kom je langs eyecatcher Museum de Fundatie aan de Blijmarkt. Het dak van dit gebouw vol beeldende kunst lijkt op een wolk. Na een lunch in Villa Suikerberg aan de Potgiertersingel kun je in de studenten- stad prima een middagje shoppen. Ook leuk: beklim de 75 meter hoge Peperbustoren, bezoek het Herman Brood museum – Herman was een echte Zwollenaar – en struin door boekhandel Van der Velde in de Broeren; een kerk vol boeken én een brasserie.
Bedevaartsoord Hasselt
Hanzestad Hasselt ligt aan rivier het Zwarte Water. Een stadje vol sfeervolle gevels, straatjes en steegjes om lekker door- heen te slenteren. Wist jij dat Hasselt al in de middeleeuwen een belangrijk religieus centrum was? Een heus bedevaartsoord dus, waar nog steeds pelgrims langskomen die
Met de klok mee:
• Heerlijke lunch bij Villa Suikerberg
• Het schilderij Bullfight van Francis Bacon uit de vaste collectie van Museum de Fundatie
• Boekhandel Van der Velde in de Broeren
• Vele soorten thee, verkrijg- baar bij De Eenhoorn
Struin door een kerk (ja, echt!) vol boeken.
Emmy Schuhmacher zegt
Als je van boeken houdt, een mooiere Boekhandel dan van der Velde in de Broeren, heb ik nog niet kunnen ontdekken. Zeer de moeite waard.