It’s the most wonderful time of the Year. Maar ook de duurste tijd van het jaar. Een kerstboom, versiering, karren vol boodschappen, om nog te zwijgen over de cadeaus. Het vliegt je zak uit. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven waarmee we geliefden kunnen verrassen. Beter voor de wereld en goed voor de portemonnee. We geven tips en verloten 4 duurzame cadeaukaarten.
(Kerst) cadeaus die (bijna) niets kosten
Stroom je over van liefde, maar niet van geld. Maak een collage of print foto’s en plak deze in een (ouderwets) foto album. Schrijf een persoonlijke brief als intro van een leeg notitieblok. Een cadeau bestaande uit herinneringen is onbetaalbaar en je weet zeker dat het altijd gekoesterd zal worden.
Spotify-afspeellijst
Maak een digitale afspeellijst Spotify met jullie favoriete nummers.
Deel een herinnering
Verzamel jullie leukste foto’s op usb-stickje. Maak er een PowerPoint presentatie en je laat de hele familie tijdens het kerstdiner gezellig meegenieten.
Potje Positiviteit
Decoreer een oude (glazen) pot en vul ‘em met 365 of 52 (voor elke week één) gekleurde briefjes, volgeschreven met complimenten of bemoedigende woorden. Op pinterest zijn meer dan genoeg voorbeelden te vinden.
Duurzaam en origineel, geef een abonnement cadeau
Van sportschool- tot bioscoop abonnement, van museumjaarkaart tot kluskaart. Sommige abonnementen vragen wat meer geld, andere juist meer tijd en aandacht, net wat je wilt en kunt missen. Je past het precies aan de ontvanger aan en hij of zij heeft er langere tijd plezier van.
Geef NIKS
NIKS is een donatie aan Greenpeace die je cadeau kan doen. Door NIKS te geven of te vragen stel je Greenpeace in staat om in actie te komen voor een eerlijkere, leefbaardere wereld en breng je weer ietsje minder spullen die wereld in .En wie NIKS geeft, hoeft niet met lege handen aan te komen. NIKS komt namelijk in de vorm van een wit pasje. Heeft de ontvanger liever écht niks? Dat kan ook: als hij of zij het pasje in de grond stopt, is het binnen enkele dagen verdwenen. greenpeace.nl/niks-10
Impactmakers
Het begon met verwondering, over hoeveel organisaties er zijn, die een mooi product combineren met een maatschappelijke missie. Impactmakers die laten allemaal op hun eigen manier laten zien dat het anders moet en kan. Eerlijker, duurzamer en inclusiever. Alles voor een betere wereld. Baanbrekende Impactmakers, die niet bij iedereen bekend zijn en soms wat lastig te vinden. Sociale onderneming ohmygood geeft deze impactmakers een podium. En maken het iedereen makkelijk om cadeaus te kiezen met een goed verhaal. Wát je ook kiest, of het nou voor Kerst is of een verjaardag, met ohmygood maak je de wereld, anderen en jezelf blij!
Win met Zin
Wij mogen maar liefst 4 ohmygood cadeaukaarten verloten t.w.v. € 25. Deel in de comments hoe jij de wereld verduurzaamt en wie weet behoor jij straks tot één van de vier gelukkige winnaars. Fijne feestdagen!
Gerrie van Bree zegt
Elk jaar vul ik de vragenlijst in om mijn footprint te bepalen en stel ik mezelf doelen om mijn footprint ieder jaar weer te verkleinen bv door geen vliegreizen te boeken, speciale netjes mee te nemen om groenten af te wegen, zodat ik minder plastic verbruik (en uiteraard door altijd eigen boodschappentassen mee te nemen), minder kleding te kopen en alleen kleding met een zo min mogelijk belastende maakwijze enz. enz.
Arja zegt
Ik kweek al mijn groentes zelf, en wat ik niet zelf kan koop ik lokaal.
Anja zegt
Consuminderen, want in deze welvaartsstaat is dat meestal wel mogelijk voor veel mensen. Ook bewust kijken naar wat je eet, draagt en doet . Niet meer in een vliegtuig stappen en ook de fiets nemen en de auto laten staan.
Annemij zegt
Ook ik ben bewust bezig met alles waar de ‘room’ wel af kan. Ik probeer elke week 10 euro te besparen en mijn potje gaat elke 1e van de maand op de kop en het bedrag gaat o.a. naar de voedselbank en wisselend andere actuele doelen ! Je wordt er ‘onbewust vrolijk ‘ van !
Marjolein zegt
Ons huis is op het glas na circulair gebouwd. Ook binnen in dat huis proberen we zo te leven en dat mee te geven aan onze kinderen en de visite. Natuurlijk zijn we niet perfect maar we proberen wel te leren van onze fouten en de tips die we krijgen van anderen. Zo zijn we nu opzoek naar beienwasdoeken om eea mee af te dekken ipv met folie of in een bakje.
Jean zegt
Van alles, zoals afval scheiden, tweedehands kleding (ver)kopen, verwarming lager, minder vlees eten etc.
Margo zegt
Meer eerbied voor tweedehands producten. Deze kunnen echt meerdere rondes mee. Ik verkoop ze of schaf zelf tweedehands aan. Buiten dit zijn er nog veel meer zaken waar we op letten.
Katja zegt
Tijdens de verbouwing van ons nieuwe huis hebben we een warmtepomp laten plaatsen en zijn nu van helemaal van het gas af!
Ilse Overweg zegt
Iedereen kan aan verduurzamen. Ik doe mijn uiterste best, maar tips zijn welkom. Alle beetjes helpen en veel beetjes maken veel beter.
Ik koop bijna niets en heel veel bij de kringloop.
Wil zegt
Iedereen kan aan verduurzamen doen zoals hierboven te lezen is. Ik doe aan veel, maar nog niet alles mee. Alle beetjes helpen en veel beetjes maken veel beter.
Ik ga door.
Willemijn zegt
Door vrijwilligers werk te doen in een tweedehands kleding winkel.
Charmaine zegt
Ik koop geen nieuwe kleding meer en de kleding die ik niet meer draaf verkoop ik door.
Pascale zegt
Ik consuminder wat ik koop doe ik lokaal, scheidt mijn afval en heb 1 x per week kliekjes dag.
Matanga zegt
Ik leef eenvoudiger, consumeer minder en deel meer!
Suze Visser zegt
Minder kleding kopen en zo mogelijk alleen verantwoorde kleding. En als er een nieuw kledingstuk komt, gaat er een oud terug naar een winkel of naar iemand die het kan gebruiken.
Tineke zegt
Vanuit onze kerkgemeenschap zijn we jaren terug begonnen met dit thema: zorgvuldig omgaan met de natuur en onze aarde. Er zijn daardoor allerlei initiatieven aangekaart zoals de start van het windmolenpark de “Windvogel”. De eerste molen kwam te staan langs de snelweg bij Reeuwijk.
Ria zegt
Wij proberen zoveel mogelijk duurzaam te leven door op van alles en nog wat te besparen, te recyclen, geen voedselverspilling etc.. Ook de tuin is veranderd: meer groen, weinig stenen, meer laten verwilderen voor meer biodiversiteit. De (super kleine, zuinige) auto alleen gebruiken voor afstanden die niet te voet of met de fiets (en dan geen elektrische) zijn te doen.
Fenna zegt
als ik iemand een ‘ding’ als cadeau wil geven, check ik altijd eerst even marktplaats of het tweedehands in een mooie staat te krijgen is. Verder ga ik niet op vliegvakantie, eet ik zoveel mogelijk biologisch, probeer ik zo min mogelijk in plastic verpakte producten te kopen en gebruik ik de auto alleen als het echt niet anders kan. 🙂
Mariska Denkers-Rijgersberg zegt
Consuminderen in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen minder spullen kopen, maar ook minder energie, electriciteit etc gebruiken. En liever een leuke ervaring cadeau geven dan een tastbaar cadeau. Ook sturen we geen kerstkaarten.
Francy zegt
Al jaren neem ik mijn eigen tas mee naar de winkel. Afval scheiden, rommel opruimen op straat, licht uit waar het kan, zoveel mogelijk te voet of op de fiets, donateur WNF. Alle beetjes helpen!
Marie zegt
Wij kopen geen cadeautjes meer maar geven een beleving!
Een fietstocht met een picknick die wij organiseren- een etentje/lunch bij ons thuis. Een weekend oppassen bij vrienden met kinderen- Een keer al het strijkgoed meenemen. De hond uitlaten van iemand die zich minder goed voelt. Enz. Het voelt goed en is leuk om te doen.
En bij alles denken heb ik het echt nodig?
Marijke zegt
Ook al zijn we flink wat ouder – wij ruimen iedere dag de peuken,blikjes,dozen en rommel op die wij tegen komen in onze straat. Wij stoppen de sokken van onze kinderen en kleinkinderen en nemen alle kapotte spullen mee naar huis om te repareren. We lopen bijna alles en vinden dat zelfs fijn. Eigenlijk hebben we al zeker 4 jaar geen kleding meer gekocht en ook dat gaat goed. Alle beetjes helpen en dat proberen we dan ook.
Fijne kerstdagen en een warm en gezond 2023!
Geertje zegt
Ik probeer minder afval te hebben door minder te kopen , met name kleding en snuisterijen !
Ook is afval scheiden een pre , veel op de fiets doen als het kan !!
Met liefde kun je ook veel geven!!
Anna zegt
Consuminderen,auto laten staan,geen vlees eten, artikelen zonder plastic er om heen kopen, geen eten weggooien en zo weinig mogelijk nieuwe dingen kopen spullen zoveel mogelijk 2e hands kopen
Olga zegt
Consuminderen,eigen boodschappentas mee.Post in herbruikbare enveloppen doen.Zoveel mogelijk alles op de fiets halen
Olga zegt
Consuminderen,eigen boodschappentas mee.Post in herbruikbare enveloppen doen.
Nienke zegt
Geen auto, bijna geen vlees meer, weinig nieuwe kleding, piepklein kerstboompje in pot, weinig nieuwe kleding….consuminderen dus op alle vlakken.
En het geeft alleen maar voldoening!
Nienke zegt
Geen auto meer, bijna geen vlees, weinig nieuwe kleding, heel zuinig met energie. Kortom; consuminderen op alle vlakken!
En eigenlijk mis ik niets, het geeft juist voldoening!
A. zegt
Meer lopend doen…. win win….je conditie wordt er ook beter van.
Ellen zegt
De trein nemen ipv het vliegtuig, vegan eten, spullen die kapot zijn repareren ipv weggooien, in de winter een kruik en een dekentje ipv de verwarming aan, Bij1 stemmen.
lyd zegt
1 x in de week boodschappen doen wat voorheen zowat dagelijks was en i.p.v. tas(sen) van plastic aanschaffen neem ik gelijk een kartonnen doos mee die we voor t oud papier gebruiken……
M.A. de Wit zegt
Thermostaat laag, kort douchen, minder wasmachine aanzetten, zelf tas meenemen naar sipermarkt, minder kleding kopen(afdragen wat er hangt), letten op aankopen supermarkt, minder tot geen vlees gebruiken, auto laten staan voor korte afstanden(wandelen of OV), afval scheiden in biobak, niet te veel eten inkopen(restjes opmaken of invriezen), geen verspilling v water, weinig nwe aa kopen doen, (her(gebruiken of naar kringloop). Overbodige spullen weggeven of naar kringloop brengen, letten op de verlichting in huis(alleen aan als je in bep ruimte bent), krabt/tijdschriften doorgeven aan buren. En zo is er nog wel meer. Gewoon beter opletten en dan wordt t een gewoonte. Alle beetjes helpen!
Aïde zegt
Door bewust te kopen en vooral niet te kopen. Wij eten daarbij ook veel lokaal en biologisch en zo min mogelijk vlees en vis
Danielle zegt
Afval scheiden, zonnepanelen en duurzame kleding kopen ,een kleine greep uit mijn poging om duurzaam bezig te zijn…
Wendy zegt
Veel minder vlees eten, tassen mee naar winkel, afvalscheiding, thermostaat lager, huis geisoleerd, veel insectvriendelijke planten in de tuin, kleine moestuin, regentonnen, water aquarium hergebruiken voor tuin, bezig met verpakkingsvrije alternatieven zoeken, potten goed leegschrapen, tubes echt leegknijpen, zo weinig mogelijk eten weggooien, spullen zoveel mogelijk 2e hands als het kan, zelf spullen naar kringloop brengen, minder spullen aanschaffen uberhaupt. Denk dat we al aardig op weg zijn.
Hanneke zegt
Ik verduurzaam de wereld door zelf tassen mee te nemen naar de winkel, producten te kopen met geen of zo min mogelijk plastic er om heen, minder vlees eten, vaker met het OV te gaan of carpoolen, kleding en spullen ruilen ipv nieuwe te kopen, restjes eten niet weg gooien maar daar een nieuwe maaltijd mee maken, geen overbodige eten te kopen.