De nieuwste trends op modegebied, de do’s maar ook de absolute don’ts voor ons: modejournalist Liddie Austin (1959) weet er wel raad mee.
Maar is het niet zo dat oversized jasjes nu het modebeeld bepalen? “Een jaar of zes geleden waren de meeste jasjes nauw aansluitend, nu staat dat een beetje gedateerd,” beaamt Suurland. “Ook bij een programma als Het Journaal heb je te maken met het modebeeld. Het is ongeloofwaardig als iemand die over de actualiteit vertelt een ouderwetse look heeft. In je hoofd matcht dat niet. Maar het is altijd een beetje zoeken naar hoe je dat moderne invult. Als ik Annechien Steenhuizen in een oversized pak zou steken, kan het niet op alle plekken oversized zijn. Er zijn altijd mensen die zo’n look niet snappen en er dus door worden afgeleid. Dat is niet de bedoeling, het is geen modeshow bij Het Journaal. Dus dan ga ik kijken: hoe kan ik haar zo’n pak op een moderne manier laten dragen? Het mag in de lengte te groot zijn en ook een beetje bij de taille, maar oversized schouders en mouwen maken iemand heel breed, zeker op televisie, waar je geen diepte ziet. Daar moet het dus worden aangepast.”
Benadruk je taille
Met een jasje kun je spelen, zegt Suurland. “Je kunt er een taille mee benadrukken of creëren als je hem niet meer hebt door er een riem bij te dragen; je kunt je borsten ermee profileren of juist wegwerken door het jasje open of dicht te dragen. Laat bij bredere heupen het jasje op het breedste deel vallen: dan lijk je slanker. Let tot slot ook op de lengte van de mouwen. “Door wat pols te laten zien, toont het eleganter.” Mooie ontwikkeling: jasjes dragen omdat ze goed staan. Zullen we nog meemaken dat mannen in een jurk serieus worden genomen? Aan zanger Harry Styles zal het niet liggen… r was een tijd dat je als vrouw een jasje moest dragen om professioneel serieus te worden genomen. Op tv, in de politiek, in het bedrijfsleven: overal zag je vrouwen die hun kledingstijl aanpasten aan wat er in hun beroepswereld gebruikelijk was (lees: aan de stijl van mannen). Waarschijnlijk ook omdat ze niet al te veel wilden opvallen. Naarmate het vanzelfsprekender werd dat ook vrouwen iets te zeggen hebben, is dat tot mijn tevredenheid veranderd.
Jurken en jumpsuits
Tegenwoordig hoef je geen colbertje te dragen om als gezaghebbend te worden beschouwd. Stylist Hanna Suurland (1967) is verantwoordelijk voor de kleding van veel televisiemensen, onder meer voor die van de vrouwen van het NOS Journaal. Die dragen tegenwoordig ook jurken en jumpsuits en als er een jasje voorbijkomt, kan dat best eens een nauwsluitend leren exemplaar zijn. Dat is niet alleen op televisie zo, zegt ze. “Steeds vaker, en dankzij corona is dat nog eens versneld, krijg ik van ook de vrouwelijke CEO’s die ik kleed de vraag: ‘Ik wil wat minder corporate.’ En dat zijn vrouwen op heel hoge posities.” Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een jasje niet meer kan. Integendeel: je kunt het nu juist inzetten op een manier die bij jou past. Variatie genoeg: een jasje kan getailleerd of boxy zijn, double of single breasted, kort of lang; je kunt ze klassiek, zakelijk of casual dragen op een broek of een rok, of over een jurk; ze zijn er in allerlei kleuren en materialen. “Voor mij is een jasje altijd onderdeel van de outfit. Het moet passen bij de persoon en de gelegenheid,” zegt Suurland. “Het allerbelangrijkste is dat de pasvorm klopt. Daarom werk ik bij Het Journaal voornamelijk met maatpakken, voor mannen, maar ook voor sommige vrouwen, zodat ik zeker weet dat het klopt. Een pak dat te groot is, ziet er clownesk uit.”
Elke maand modeadvies van Liddie?
Met deze aanbieding lees je Zin wel erg voordelig.