Ilse Maas (1976) werkte als verpleegkundig product specialist toen ze twintig jaar geleden de diagnose MS kreeg. Ilse had altijd al blaasproblemen maar de beperkingen werden in de loop der jaren steeds groter. “Katheteriseren bracht opluchting.”
Ilse Maas: “De diagnose MS kwam hard aan, alsof ik met een houten knuppel werd neergeslagen. Ik was pas 25. Rolstoel, bed in de kamer, dat is wat ik voor me zag. Nu, twintig jaar later, heb ik natuurlijk beperkingen, maar dat spookbeeld is van mijn netvlies. Ik was de schok nauwelijks te boven toen de neuroloog zelf katheteriseren opperde. Zolang ik me kan herinneren, heb ik problemen met mijn blaas. Als kind moest ik elke drie maanden naar het ziekenhuis vanwege een chronische blaasontsteking. Dan werd met behulp van een katheter achtergebleven urine uit mijn blaas gehaald. Verschrikkelijk vond ik en dat is zacht uitgedrukt. ‘Die katheter, daar ga ik echt nooit vrienden mee worden. Daar wil ik nu echt nog niet aan,’ antwoordde ik.”
Steeds vaker thuis
“Dat ik acht jaar geleden toch overstag ben gegaan, is omdat mijn blaasproblemen mij steeds meer beperkten. Een goede vriendin en oud-collega, zij werkt op urologie, sprak me bemoedigend toe: ‘Ilse, katheteriseren, dat kun jij! En het is echt niet zo pijnlijk als je denkt. Dat is de angst die jij jezelf als kind hebt aangepraat.’ Vooruit dan maar, dacht ik. Want ik wilde mijn vrijheid terug. Gezonde mensen kunnen hun plas ophouden, ik niet. Als ik naar de wc moet, dan moet dat nu. Een lange autorit, boodschappen doen, theaterbezoek, het werd steeds meer een ding. Want stel je voor… Na de geboorte van mijn zoon, in 2008, verergerde de situatie. Ik hoefde maar te lachen of te kuchen en ik kon weer naar boven om mezelf te verschonen. Het idee van een natte broek hield me steeds vaker thuis.” Minder blaasontstekingen “Achteraf gezien ben ik blij dat ik naar mijn vriendin heb geluisterd. Katheteriseren bracht opluchting, letterlijk en figuurlijk. Ik grap soms dat ik in het vliegtuig gelukkig nooit meer op een vies toilet hoef. Alleen dat is al veel waard, haha. Ongelukjes behoren inmiddels tot het verleden. Maar belangrijker, ik heb minder vaak last van blaasontstekingen sinds ik mezelf katheteriseer. Dat is gunstig voor het verloop van de MS, aangezien deze neurologische aandoening verslechtert na elke ontsteking. ”
Blaas- en darmproblemen bij MS
Multiple Sclerose tast de zenuwspieren aan. Na verloop van tijd ervaart ongeveer 80% van de mensen met MS een verstoring in de aansturing van de blaas- en/of sluitspier. Blaas- en darmproblemen maken het leven ingewikkeld vindt 75%. Zo’n 53% van de mensen met MS wordt minstens twee keer per nacht wakker om naar het toilet te gaan. Bijna de helft geeft aan dat activiteiten met familie en vrienden erdoor worden beperkt en dat de aandoening hen in verlegenheid brengt.
Bron: Nationaal MS onderzoek, Coloplast, okt/nov 2021
Katheteriseren helpt
Aangezien blaasproblemen zo divers zijn, zijn er ook vele soorten behandelingen. Denk aan medicatie, maar ook aan oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken. Blijft er constant urine achter in uw blaas, dan zou zelfkatheterisatie een optie kunnen zijn. Hierbij wordt de blaas door middel van een katheter geleegd. Mogelijk schrikt dat af. Onnodig, want van de mensen die zelf katheteriseren is ruim 72% tevreden met de oplossing, blijkt uit het Nationaal MS Onderzoek van Coloplast. Heeft u blaasproblemen? Praat erover met uw specialist en neem ook weer de controle in eigen handen! Coloplast ontwikkelt al meer dan 60 jaar medisch hulpmiddelen op het gebied van continentie- en stomazorg. Dit doen ze vanuit een heldere missie: het leven gemakkelijker maken voor mensen met een blaas- en/of darmprobleem door voor iedereen een passende oplossing te bieden.
Meer weten?
Vraag gratis het magazine over blaas- en darmproblemen aan via Coloplast.nl/ms