Ook met dementie genieten van het leven. Jan (79) tennist bij TV Griffensteyn; een dementievriendelijke tennisvereniging: “Ik kijk elke week weer uit naar de vrijdagmiddag!”
Dementie is volksziekte nummer één. Hoewel je zeker ook dementie kunt krijgen op jongere leeftijd, neemt de kans op de ziekte sterk toe met de leeftijd. Uiteindelijk krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Zo ook Jan (79). Hij kreeg een aantal jaar geleden te horen dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Omdat hij wel in beweging wilde blijven ging hij op zoek naar een plek waar dat kon, met de juiste begeleiding. Want Jan kan veel, maar heeft met sommige dingen nét wat extra hulp of aandacht nodig. Deze hulp vond hij bij een tennisvereniging, waar hij sinds 2021 iedere vrijdag op de baan staat. En wat geniet hij daarvan!
Tennissen in Zeist
Bij tennisvereniging Griffensteyn in Zeist zijn mensen met dementie van harte welkom. Daar organiseren getrainde vrijwilligers wekelijks een tennismiddagje voor (nu) zo’n tien spelers met dementie. Het doel is dat ze onderdeel van de samenleving blijven en dat ze fysiek sterker worden, wat hun gezondheid en welzijn ten goede komt. Jan: “Of je goed of minder goed speelt doet er niet toe. Het bewegen, de contacten en om bij een club te horen doen mij erg goed. Ik heb het gevoel dat mijn beenspieren mede door de tennis wat sterker worden, waardoor ik meer stabiliteit heb. Ik ben er vanaf het begin bij en hoop het nog lang te doen. Hopelijk zijn er meer tennisverenigingen die dit initiatief gaan nemen.”
Ria is de vrouw en mantelzorger van Jan. Ze ziet dat hij zich veilig voelt bij de tennisvereniging: “Hij wordt goed benaderd en begeleid. Het is voor hem een belangrijk onderdeel om mee te kunnen blijven doen. Hij verheugt zich er elke week enorm op.”
Dementievriendelijke vereniging
De tennisvereniging is een mooi voorbeeld van een organisatie die ruimte biedt voor mensen met dementie. Maar hoe zijn ze daar zo bij gekomen? Arthur – chauffeur van de Belbus en lid van TV Griffensteyn: “Door mijn vrijwilligerswerk als chauffeur van de Belbus kwam ik in contact met verschillende dagbestedingen, waarbij mij opviel dat er vooral veel binnenactiviteiten worden georganiseerd en er weinig fysieke beweging plaatsvindt. Toen ik las over tennis met en voor mensen met dementie bij een andere tennisvereniging, heb ik contact gezocht met mijn eigen tennisvereniging om te onderzoeken of iets vergelijkbaars georganiseerd kon worden.” En met succes: TV Griffensteyn stelt nu zo’n vier tennisbanen ter beschikking en verzorgt ballen, tennisrackets en thee & koffie.
Dementie in Nederland
Momenteel zijn er circa 290.000 mensen met dementie in onze samenleving en dat aantal groeit tot een half miljoen in 2040. De meeste mensen met dementie wonen gewoon thuis (70%). Zij doen de dagelijkse boodschappen, gaan naar de kapper, de tandarts en de sportclub en begeven zich in de buurt. Omdat 1 op de 5 mensen dementie krijgt is de kans dus groot dat je ermee te maken krijgt; in je werk, bij de sportclub of op straat, of als patiënt of mantelzorger. Het is daarom noodzakelijk dat er meer dementievriendelijke plekken komen. Daarnaast is het belangrijk dat Nederlanders leren hoe ze omgaan met mensen die dementie hebben. Zo kunnen mensen met dementie langer onderdeel blijven van de samenleving, en blijven genieten van hun leven.
Samen dementievriendelijk
Weet jij wat je moet doen als je iemand op straat ziet die het even niet meer weet? Het ministerie van VWS en Alzheimer Nederland werken samen aan het programma ‘Samen dementievriendelijk’. Dit biedt Nederlanders handvatten om goed te leren omgaan met dementie. Inmiddels zijn er ruim 500.000 Nederlanders dementievriendelijk. Zij hebben zich via de website samendementievriendelijk.nl geregistreerd. Hier kun je een gratis online training volgen zodat je weet hoe je GOED omgaat met dementie. Waarbij GOED staat voor Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken, en Dankjewel.
Gouden tips
In de online training van Samen dementievriendelijk leer je in 15 minuten hoe je de signalen van dementie herkent, en hoe je iemand met dementie kunt helpen als hij of zij dat nodig heeft. Hieronder alvast een aantal tips die je direct kunt toepassen in de omgang met mensen met dementie.
- Laat mensen met dementie in hun waarde en neem hen serieus. Ga zo veel mogelijk mee in hun beleving.
- Vraag toestemming (“vindt u het goed als…”) voordat je handelt. Zo laat je de regie bij de persoon met dementie.
- Geef vaker een compliment! Daardoor groeit het zelfvertrouwen en blijven mensen langer actief.
- Praat in korte zinnen. Stel één vraag per keer.
- Maak oogcontact of leg voorzichtig even je hand op de arm van de persoon met dementie voordat je iets zegt.
Meer leren over omgaan met dementie?
Doe de gratis training op samen dementie vriendelijk
Foto’s: Janita Sassen