Hoogleraar Klinische Psychologie Willem van der Does (1960) heeft een frisse kijk op het leven en de mens. Hij reageert hier op een dilemma van een lezer.
Nodeloos bang?
Ik heb ooit meegemaakt hoe een schoonzus ten prooi viel aan complotdenken. Ze dacht dat ze werd bespioneerd. Het was vreselijk en ze moest uiteindelijk worden opgenomen en slikt nu, twintig jaar later, nog steeds medicatie. Nu heb ik een collega op het werk die zich niet laat vaccineren omdat ze vindt dat we nodeloos bang worden gemaakt voor Covid. En dat is omdat er zulke enorme commerciële belangen spelen. Ik moet me echt inhouden om niet razend te worden als ik dat hoor. Met mijn schoonzus was niet te discussiëren voordat ze medicatie kreeg. Is er een manier om met mijn collega om te gaan?
Carine
Beste Carine,
Achterdocht komt voor in alle gradaties. In extreme vorm is iemand ervan overtuigd dat hij wordt afgeluisterd via zijn televisie of vergiftigd via het kraanwater. De psychiatrie spreekt dan van een paranoïde waan. Zo iemand is gebaat bij medicatie, maar zie hem dat maar eens te laten accepteren. Als je zegt dat hij ziek is, wie garandeert dan dat jij niet deelneemt aan de samenzwering?
Er zijn ook mensen die van nature overal iets achter zoeken en zich snel aangevallen voelen. Dit kan ziekelijke vormen aannemen zonder de ‘bizarre’ denkbeelden. Er kan dan sprake zijn van een paranoïde persoonlijkheid. Zulke mensen vervallen makkelijk in stereotiep denken en geven voortdurend anderen de schuld van hun moeilijkheden, of van het verderf in het algemeen. De buitenlanders, de vakbonden of juist het grootkapitaal hebben het dan gedaan. Doordat de denkbeelden minder extreem zijn dan wanen, wordt minder snel herkend dat er sprake zou kunnen zijn van een psychiatrisch probleem en zelf zullen ze ook niet snel hulp zoeken.
Achterdocht
Zoals altijd is er sprake van een glijdende schaal van ziek naar gezond. Aan het milde eind van het spectrum liggen achterdochtige gedachten waarvoor ieder van ons onder ongunstige omstandigheden vatbaarder kan worden. Onzekerheid – een pandemie – kan het uitlokken. Mensen die doof worden en de grip op hun omgeving deels verliezen, kunnen achterdochtiger worden. Hetzelfde geldt voor mensen wier geheugen achteruitgaat. En in zekere mate is het een algemeen menselijke trek om bang te zijn de boot te missen. ‘De eend in ons’ las ik ooit eens, een verwijzing naar Donald Duck. De reden dat die verhalen al zoveel jaren zoveel mensen aanspreken is dat zijn emoties zo herkenbaar zijn: de angst voor mislukking, de jaloezie op anderen die rijker of slimmer zijn of die gewoon meer geluk hebben. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze ‘normale’ varianten van achterdocht is gebrek aan informatie. Individuen of groepen mensen die geïsoleerd worden of zichzelf isoleren, worden er vatbaarder voor – tijdens een lockdown bijvoorbeeld. Ten tijde van de verzuiling bestond er meer achterdocht tussen katholieken en hervormden dan tegenwoordig. Toename van informatie en interactie is dan ook een manier om deze achterdocht tegen te gaan. Kortom, probeer ervoor te zorgen dat je collega niet verder geïsoleerd komt te staan – hooguit op anderhalve meter. Maar verwacht sowieso geen wonderen van een andere manier van omgang. Mensen laten gekoesterde gedachten niet zomaar varen. Het belangrijkste is te beseffen dat jij er niet verantwoordelijk voor bent om je collega van gedachten te laten veranderen. Het is goed dat je probeert je woede in te houden. Die zal mogelijk versterkt worden door wat je met je schoonzus hebt meegemaakt. Maar daar kan je collega dan weer niks aan doen.
Wat vind jij?
Hoe zie jij dit? Of heb je een tip voor Carine? Wij horen het graag.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen staan in Zin 2. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.
Anne zegt
Vooral de persoon met een andere mening respecteren. Het gaat niet om gelijk/ ongelijk. Het gaat erom dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn / haar denken zonder anderen een mening op te dringen. Het zou eigenlijk totaal niet een discussie moeten zijn!
Mocht de beslissing van een ander over zijn/ haar lijf ( die al dan niet een vaccin wil nemen) je irriteren, doe dan wat aan de irritatie.
Doe dat voor jezelf.
Simpel: leven en laten leven!
Mocht je iemand willen waarschuwen voor wat jij meegemaakt hebt, vraag je dan af of de ander daar op zit te wachten, of jij de uitgelezen persoon bent om zo’n gesprek aan te gaan.
Respecteer iemands keuzes.
Anita Pignatale zegt
Wat een nare ervaring zo met uw schoonzus. Ik snap dat u dan snel een vergelijking gaat maken. Echter geen een situatie is hetzelfde.
De wereld waarin wij leven is verandert en een ieder reageert op zijn of haar eigen manier. Gelukkig wonen wij in een vrij land,toch? Wij mogen een mening hebben en hoeven niet mee te gaan op de mainstream van informatie. Daarbij komt dat wel of niet vaccineren een eigen keuze hoort te zijn. Dwingen of quasi dwingen met QRCODE zijn wat mij betreft uit den boze. Er zijn meer factoren de oorzaak van de huidige status van code geel of rood of zwart. De zorg is en wordt uitgehold. Met zo min mogelijk handen zoveel mogelijk werk verzetten. Geen wonder dat het ziekteverzuim hoog is onder zorgverleners. En dat was al voor Covid. De juiste investering op de juiste plek daar gaat het wat mij betreft om. Laten we vooral naar elkaar blijven luisteren met respect. Geen woede aub. Net als jaloezie is dat een emotie die geen wijsheid brengt. Blijf in gesprek en baseer u op feiten waarom u vindt dat uw collega zijn of haar mening zou moeten herzien. Tot slot willen we allen hetzelfde een prettige, veilige (werk) omgeving.