Ondernemer Paulette (1959) vond zichzelf nooit een persoon voor een tatoeage. Tot ze kanker kreeg. De klaproos in haar decolleté staat niet alleen symbool voor haar ziekteproces, maar ook voor haar missie om eerder borstkankeronderzoek bij vrouwen te stimuleren.
Klaproos
“De tatoeëerder vroeg ik het of het zeker wist. Ik zou volgens hem wel bij het ‘tattootuig’ gaan horen, en daar leek ik hem veel te netjes voor. Lachend hoorde ik het aan. Natuurlijk had ik er goed over nagedacht. Ik wilde niks liever dan deze tatoeage, dus in september 2020 liet ik hem zetten: een klaproos tussen mijn borsten over het kleine zwarte puntje van mijn laserbestralingen. Binnen een uurtje was-ie gezet. Het voelde als een nieuw begin. En dat na een zware periode vol onzekerheden.
Borstkanker
In maart 2019 kreeg ik de diagnose borstkanker. Het opmerkelijke was dat het tijdens mijn vijf bevolkingsonderzoeken de jaren daarvoor niet was opgemerkt. Steeds kreeg ik de bevestiging dat er met de mammografie niks afwijkends was gevonden, maar toch voelde het voor mij alsof mijn linkerborst niet lekker zat. Voor de zekerheid werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Een paar dagen later kreeg ik het slecht-nieuwsgesprek. Er waren kwaadaardige cellen aangetroffen en mijn arts dacht aan chemotherapie, immuuntherapie, bestralingen en zelfs een borstamputatie om te kunnen genezen. Het was een grote klap maar nadat ik het had laten bezinken, besloot ik mijn schouders eronder te zetten en ervoor te gaan. Nu ben ik kankervrij maar ik zeg altijd: met kanker heb je geen enkele garantie. Het kan altijd weer terugkomen.
Trots
Preventief borstonderzoek begint pas als je 50 bent. Waarom eigenlijk? Bij mij leidde het bovendien tot een verkeerd resultaat. Dat moet toch beter kunnen? Mijn man, een 3D-fotospecalist, bedacht daarom de Early Warning Scan. Hij won er 25.000 euro mee om zijn idee uit te kunnen werken. Door middel van niet-medische technieken, zoals kleurenfotografie en elasticiteitmetingen, kan borstkanker namelijk ook worden opgespoord. En het fijne is: aan deze scan komen geen stralingen en/of aanrakingen te pas. Ik kon niet trotser zijn op mijn man!
Dankzij mijn behandelingen heb ik een heel nieuw leven gekregen. Ik wil graag iets goeds doen met mijn reservetijd en omdat de plannen van mijn man en mij nog in de kinderschoenen staan, vond ik de klaproos extra toepasselijk. Het is voor mij een metafoor voor iets dat nog moet ontplooien en explosief kan gaan bloeien.”
Zin in meer?
Lees het hele artikel met drie andere interviews in Zin 1. Nú in de winkel. Of bestel ‘em hier.
Productie & tekst: Renée Brouwer. Beeld: Mark Uyl. Visagie: Carmen Gonzalez