Iedereen kent wel het heerlijke laagjesgebak uit de Indische keuken, maar wist je dat de spekkoek ook nog een speciale feestdag kent? Namelijk vandaag, 10 mei.
Ingewikkeld
Spekkoek is Indisch erfgoed en héél ingewikkeld om te maken. Daar moeten wij niet-Indo’s ook niet te makkelijk over denken. Iedere spekkoek wordt namelijk laagje voor laagje gebakken in de oven met het juiste beslag met de juiste ingrediënten.
Spekkoek ligt niet alleen maar bij de toko, maar vreemd genoeg ook vaak bij de slager. Dat is echter niet omdat er vlees zou zitten in de Indische lekkernij. Want wat zouden we er eigenlijk van denken als er ineens pakken bokkenpootjes tussen het vlees zouden liggen, vraagt eetschrijver met Indische roots Patricia Jacob zich af. ‘Onze cake is geen varken’, zo schrijft ze. Daarom pleit ze ervoor spekkoek met meer respect te behandelen. En voor de vervanging van het plakje cake bij begrafenissen voor en plak spekkoek.
Overigens koop je de lekkerste bij de Indische toko. De beste? Die haal je bij Toko Lo in Amersfoort. Die is gespecialiseerd in Indische zoetigheden als roti koekoes en dus spekkoek. Zelf bakken is namelijk een hels karwei. Voor de dapperen onder ons: hier het recept.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."