De vrienden van Iris gaan door een akelige scheiding. Ze vraagt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does om advies.
Vechtscheiding
Een bevriend stel is de afgelopen jaren door een akelige vechtscheiding gegaan. Mijn man is van oudsher bevriend met de man van het stel – dat gaat nog terug tot de middelbare school. Hij is nu wat verder weg verhuisd en door de pandemie zien we hem even niet. De vrouw kom ik nog voortdurend tegen, ze is een klein eindje verderop blijven wonen. Ze probeert weer aan te pappen, hetgeen ons eigenlijk tegenstaat want zij heeft haar ex financieel aan de grond geprocedeerd terwijl haar ouders bulken van het geld. Ik vind het echter ook sneu: zij is veel jonger dan wij en heeft nu alleen de zorg voor een klein kind. Haar ex heeft er lucht van gekregen dat we weer contact hebben, vraagt ons haar de deur te wijzen en wil het er niet over hebben. Is het niet in het belang van het kind en dus ook in zijn belang als er nog enig normaal contact is? Ik merk dat zijn ex tegenover mij vrij openhartig is.
Iris (1964)
Beste Iris,
Er zijn weinig situaties zo toxisch als een vechtscheiding. Voor je vriend een open wond, zo te zien. Het lijkt erop dat je voor jezelf een bemiddelaarsrol ziet weggelegd. Dat heeft in deze omstandigheden alleen enige kans als beide partijen dat willen en de bemiddelaar als onpartijdig wordt gezien. Aan beide voorwaarden wordt hier niet voldaan.
Verder is dit voor mij niet goed te beoordelen. Als de vrouw haar ex financieel heeft uitgekleed, moet ze dan niet ook in staat worden geacht om als wraakoefening een oude vriendschap van haar ex te ontwrichten? Pas dus op waar je je in begeeft, laat je niet verblinden door gevlei. Uiteraard weet ik niet of dit haar bedoeling is, daarvoor heb ik te weinig informatie. Het belang van de kinderen is cruciaal, maar dat is de belangrijkste zorg voor hun ouders en de rechter zal een omgangsregeling hebben vastgesteld. Je kunt jullie vriend vragen of je hier iets in kunt betekenen. Ik kan me voorstellen dat het een machteloze situatie is, maar dit vraagt om professionele begeleiding en er is een groot risico dat je je goedbedoelend vertilt.
Wat vind jij?
Heb jij dezelfde ervaring gehad als Iris? Heb jij een tip voor haar? Wij horen het graag.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen staan in Zin 3. Nu in de winkel of bestel dit nummer online.