‘Laat je niet gek maken,’ zei haar moeder altijd. En daar houdt ze zich stevig aan vast. Zeker nu ze zich kandidaat heeft gesteld voor het D66-lijsttrekkersschap. Nú in Zin: minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (1961).
Na de middelbare school studeerde ze veelal in het buitenland, waar ze vervolgens ook carrière maakte. En waar Sigrid Kaag haar man ontmoette, de Palestijnse tandarts en diplomaat Anas al-Qaq. Er wordt weleens gezegd dat voor ambitieuze vrouwen de partnerkeuze misschien nog wel de belangrijkste factor is bij het maken van hun carrière. Kaag koos wijs. “Mijn man heeft genoeg zelfvertrouwen om met een ambitieuze vrouw getrouwd te kunnen zijn,” beaamt ze.
“We zijn 27 jaar getrouwd, we hebben vier kinderen, we lopen tegen de zestig, we hebben al zoveel met elkaar meegemaakt. We hebben natuurlijk wel allebei ons eigen leven, maar we kennen elkaar zo goed dat we ons nooit op grote afstand van elkaar voelen.” Na haar terugkeer uit het buitenland ontwikkelde Sigrid Kaag zich in haar nieuwe Nederlandse leven al snel tot een rolmodel. “Zo zie ik mezelf nooit,” sputtert ze tegen.
Maar u bent het natuurlijk wel. Uw kandidaatstelling is nogal geframed als: hier komt de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland.
“Dat zegt meer over sommige media dan over mij.”
Maar heeft dat meegewogen in uw beslissing om voor het lijsttrekkerschap te gaan? Dat u dacht: als vrouw móet ik dit doen?
“Nou… Ik had het er af en aan wel met mijn jongste dochter over. Zij vroeg steeds: ‘Mam, weet je het al?’ Toen ik maar bleef twijfelen, zei ze: ‘Je hebt het altijd over gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en dan zou jij nu afhaken?’ Ze had wel gelijk, vond ik. Wat ook een rol heeft gespeeld is dat ik merk dat vrouwen veel meer commentaar te verduren krijgen als ze zich ergens voor kandidaat stellen. Kan ze het wel, zou ze het wel moeten doen? De aanname is dat een mannelijke lijsttrekker uiteraard ook voor het premierschap gaat, bij een vrouwelijke is dat meteen groot nieuws. Het leek soms wel alsof het absurd was dat een vrouw het idee maar in haar hoofd zou halen. Ongeacht het resultaat vind ik mijn kandidaatstelling daarom nu al een belangrijke boodschap aan meisjes, vrouwen, jongens, mannen. Kom op zeg! We leven tegen die tijd in 2021, het gaat om mensen. Wie brengt de meeste ervaring mee, wie heeft de ideeën, wie kan het meeste inspireren? Wie toont er leiderschap en moed? En laten we dan kijken wie de beste is. Het is een statistisch onverklaarbaar gegeven dat Nederland nog nooit een vrouwelijke premier heeft gehad. We doen zo graag alsof we zo progressief zijn, maar dat valt wel mee. Dat zie je nu ook in het racisme-debat. Ik vind het belangrijk om die ambivalenties aan te kaarten.”
U hebt het vaak over moed, valt mij op. Bent u moedig?
“Kun je dat over jezelf zeggen? Ik denk van niet. Maar ik vind het inderdaad wel een belangrijke waarde. Je moet op een bepaalde manier van jezelf weten dat je de moed hebt om het juiste te doen, ook tegen de stroom in. Moed is niet alleen groot, iets van soldaten die heldendaden verrichten. Moed vind je ook in kleine, dagelijkse dingetjes. Als er een scheldpartij is op het schoolplein, ben jij dan degene die zegt: hé, houd daar eens mee op? Online bullying – mijn kinderen hebben er enorm last van gehad. Wie is de student die het opneemt voor degene die gepest wordt? Dat zijn allemaal kleine momentjes van moed die een samenleving veilig maken voor iedereen. Daarom is het voor mij zo’n belangrijke waarde. Heb ik het altijd? Nee. Probeer ik het wel te hebben? Ja. Als politiek leider van D66 wil ik moed tonen door verantwoordelijkheid te nemen. Niet wegkijken, pijnlijke zaken benoemen en daar samen een oplossing voor vinden. Stem op ons en dan laten we zien hoe we dat doen.”
Hebt u stiekem weleens heimwee naar uw vroegere leven, buiten de schijnwerpers?
“Dit is een fase, zo zie ik het. En fases gaan voorbij. Laat je niet gek maken, zei mijn moeder altijd, en daaraan houd ik me vast.”
Lees meer!
Verder hebben we het met Sigrid o.a. over ongelijkheid (‘Ik denk dat we heel scherp moeten zijn op leeftijdsdiscriminatie’), het ouderschap en natuurlijk over de toekomst ‘Als politiek leider van D66 wil ik moed tonen door verantwoordelijkheid te nemen. Niet wegkijken’ Je leest het in Zin 1. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel ‘em hier met code GRATIS zónder verzendkosten.
Tekst: Liddie Austin. Beeld: Jacqueline de Haas. Visagie: Annemieke van Duuren
Mieke Schepens zegt
Een opbeurend interview!