Net als in het echte leven, zijn er online ook sociale omgangsvormen. Deze omgangsvormen worden nettiquettes genoemd. Een handige vuistregel: doe online geen dingen die je in de echte wereld ook niet doet.
Welk medium?
Houd rekening met het medium dat je gebruikt. Elk medium heeft namelijk zijn eigen ‘gebruiken’. Zo kan een e-mail meer gezien worden als een brief en heeft dus een aanhef en afsluiting, terwijl dat bij een bericht op Facebook of WhatsApp niet nodig is.
Geen weg meer terug
Persoonlijke aanvallen, schelden of racistische/ seksistische uitspraken zijn sowieso niet passend, dus ook niet op internet. En vergeet niet: wat eenmaal op internet staat, is niet meer te verwijderen en altijd traceerbaar naar jou.
Privacy
Let goed op wat je online plaatst en wie dat allemaal kan zien en lezen. Privézaken bespreek je toch ook niet in een overvolle metro? Bij verschillende sociale media kun je aangeven met wie je het bericht wil delen, maar bedenk ook daarbij altijd goed of je het echt wel met ál jouw vrienden wil delen (als je bijvoorbeeld kiest voor ‘Delen met alleen vrienden’).
Hoe komt het over?
Denk goed na over je woordgebruik. Geschreven tekst kan anders overkomen dan je misschien bedoelt, omdat je geen gebruik kunt maken van non-verbale signalen. Om dit op te lossen, kun je een smiley of emoticon gebruiken, om aan te geven dat iets bijvoorbeeld grappig of plagerig bedoeld is.
Hoofdletters
WANNEER JE ALLEEN MAAR HOOFDLETTERS IN JE BERICHT GEBRUIKT, KOMT DAT SCHREEUWERIG EN AANVALLEND OVER!!! Mensen kunnen dit verkeerd interpreteren, waardoor miscommunicatie kan ontstaan.
Meer weten?
Heb je een vraag of wil je meer weten over SeniorWeb? Bel naar 030 – 276 99 65 of ga naar Seniorweb.nl/zin
Foto boven: Pexels