Heb je het even gezien met de klassieke asperges, maak dan eens deze salade. Snel, ze zijn er nog even! Salade van nieuwe aardappels met asperge, haring en zeekraal
hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 25 min
Ingrediënten
200 g zeekraal
600 g witte asperges, geschild, zonder harde onderkanten, in schuine stukken van ± 5 cm
300 g nieuwe opperdoezer aardappels, ongeschild, in stukken van 2-3 cm
4 nieuwe haringen
1 sjalotje, fijngesneden
2 el appelazijn
1 el grove mosterd
100 ml eerste persing koolzaadolie (biologische winkel)
paar takjes dille
brood en gezouten boter, voor erbij
Bereiding
Breng een ruime pan water met 1 tl zout aan de kook. Doe de zeekraal in de pan zodra het water kookt en blancheer de groente ± 3 min. Schep met een schuimspaan uit de pan en spoel in een zeef onder koud stromend water. Voeg de asperges toe aan het water en kook ze, afhankelijk van de dikte, in 3-4 min. beetgaar. Schep met een schuimspaan uit de pan en spoel ze onder koud stromend water. Doe ze in de zeef bij de zeekraal. Kook tot slot de aardappels in het kokende water in 6-7 min. beetgaar. Giet af en laat iets afkoelen. Leg de groenten en aardappelen in het midden van vier grote borden.
Neem de haringfilethelften van elkaar en verwijder de staartvin. Snijd de filets in de lengte in dunne reepjes en verdeel ze over de salade. Meng met een garde de sjalot, azijn en mosterd door elkaar en schenk al kloppend langzaam de olie erbij, zodat er een licht gebonden dressing ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Lepel de dressing over de salade en garneer met de dille. Bestrooi evt. met extra versgemalen peper. Serveer met het brood en de gezouten boter.
Meer lekkere salades staan in Zin 7. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.
Recept & bereiding: Eke Mariën. beeld: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus