
Salade van gestoofde octopus
Zo maak je hem!
Maak deze salade, sluit je ogen en waan je in de Méditerranée.
Salade van gestoofde octopus met olijven & basilicum
voorgerecht (4-6 personen)
bereiden ± 30 min | stoven octopus ± 1,5 uur | intrekken evt. 1 nacht van tevoren
Ingrediënten
1 octopus* van ± 1 kilo
1 bol knoflook, gehalveerd
bosje tijm
100 g zwarte olijven, zonder pit
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode ui, in ringen
3 el platte peterselie, fijngehakt
20 basilicumblaadjes
sap van 1 citroen
150 ml extra vierge olijfolie
Bereiding
Spoel de octopus goed onder de kraan en maak hem schoon. Zet de octopusdelen onder water met de gehalveerde bol knoflook, het bosje tijm en 1 eetlepel zout. Breng het water aan de kook en laat de octopus op laag vuur in 1½ uur gaar stoven. Giet af in een zeef en laat afkoelen. Verwijder met keukenpapier de losse velletjes van de poten en kop. De zuignappen kunnen gewoon blijven zitten. Snijd de tentakels in stukjes van 2 cm en de kop in delen van gelijke grootte. Meng de stukken octopus in een kom met de overige ingrediënten en breng de salade op smaak met wat zout en vers gemalen peper.
Tip: De salade wordt nóg lekkerder als je alle smaken een nachtje goed op elkaar laat inwerken.
* Octopussen koop je hier meestal diepgevroren. Laat ze in de koelkast in een nacht ontdooien.
Meer lekkere salades staan in Zin 7. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.
Recept & bereiding: Eke Mariën. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jan Willem van Riel. productie: Trudelies Schouten