Emoji’s zijn niet meer weg te denken uit onze online communicatie. Soms leiden ze tot verwarring, omdat niet iedereen de symbolen op dezelfde manier interpreteert. Ook betekenen ze in Nederland af en toe iets anders dan in Japan, het land van hun oorsprong. We zetten er een aantal op een rij.
Gevouwen handen
In Nederland gebruiken we deze emoji als: handen die aan het bidden zijn, of een high five geven. In Japan betekenen gevouwen handen ‘alsjeblieft’ of ‘bedankt’.
Ongemakkelijk
Soms gebruikt als: iemand die breeduit aan het lachen is óf iemand die boos is. De juiste betekenis: iemand die zich in een ongemakkelijke situatie bevindt.
Slaperig
Deze emoji wordt vaak gebruikt voor iemand die aan het huilen is. Maar in de Japanse manga- en anime-tekenkunst duidt de snottebel op slaap. Met deze emoji wordt dus een slaperig persoon bedoeld.
Teleurgesteld
Net als het slaperige gezicht, wordt deze emoji vaak gebruikt voor iemand die aan het huilen is. Maar er wordt een teleurgesteld iemand mee bedoeld. Met eventueel de toevoeging dat je blij bent dat het niet erger is geworden.
Geluk
Deze emoji zien we hier gewoon als een hoopje poep en wordt gebruikt als grapje. Maar in Japan is dit het symbool voor geluk, wat voortkomt uit een woordgrapje. Het Japanse woord voor poep begint namelijk met dezelfde klank als het woord voor geluk. Het hoopje heeft een lachend gezichtje gekregen om te laten zien dat het een positief signaal is.
Lekker zeg
Soms gebruikt als: iemand die net een grap gemaakt heeft en zichzelf een echte lolbroek vindt. Deze emoji betekent eigenlijk: iemand die van zijn eten aan het genieten is, of iets lekker vindt.
Moe
Soms gebruikt als: ontevreden of ongelukkig zijn. Bedoeld als: een moe gezicht, dus te gebruiken wanneer je zelf (heel) moe bent.
Meer weten?
Heb je een vraag of wil je meer weten over SeniorWeb? Bel naar 030 – 276 99 65 of ga naar Seniorweb.nl/zin