Lekker: bloedsinaasappeltaartje met vanillehangop
Wij delen het recept met je
Natuurlijk kun je dit ook met gewone sinaasappels maken. Maar bloedsinaasappels zijn zo mooi en zo lekker, en zijn er maar zo kort, probeer het eens.
Nagerecht (1 grote taart of 6 kleine taartjes). Bereiden ± 1 uur | uitlekken ± 1 nacht (min. 8 uur) | afkoelen ± 1 uur | rusten ± 2 uur | oven ± 35 min
Ingrediënten
Vanillehangop
½ l boerenyoghurt
150 ml slagroom
50 g poedersuiker
1 vanillestokje
rasp en sap van 1 (bio)limoen
taartbodem
175 g bloem
80 g amandelmeel
100 g suiker
125 g boter, op kamertemperatuur
½ tl kardemompoeder
2 eieren
ook nodig: ingevette metalen taartvorm met losse bodem van 24 cm Ø (of 6 kleine van 8-10 cm Ø), steunvulling
vulling
2 eieren
8 eidooiers
225 g suiker
sap en rasp van 3 (bio)bloedsinaasappels + 3 bloedsinaasappels voor garnering
rasp en sap van 1 (bio)limoen
sap van ½ citroen
200 g boter
200 ml slagroom
Bereiding
Laat voor de vanillehangop de yoghurt een nacht (minimaal 8 uur) in een theedoek in een bolzeef uitlekken boven een pan. Sla de slagroom tot yoghurtdikte en schep de hangop erdoor. Voeg de poedersuiker, het vanillemerg, limoensap en de -rasp toe en spatel voorzichtig door elkaar.
Meng voor de taartbodem 1 ei met alle overige ingrediënten met de hand of in de keukenmachine zo snel mogelijk tot een soepel deeg. Druk het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak tot een platte schijf en leg afgedekt 2 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170°C. Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ½ cm dikte en 28 cm Ø. Leg voorzichtig in de vorm, druk goed aan. Snijd de rand netjes bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg er een flink stuk bakpapier op en vul met de steunvulling. OF: verdeel het deeg in 6 gelijke platte schijven en rol die iets groter uit dan de vormpjes. Werk net zo als bij de grote vorm.

Snijd met een scherp mes de schil met het wit van de bloedsinaasappels en snijd ze in plakjes. Beleg de taart(jes) met de sinaasappelplakjes. Serveer met de vanillehangop.

Recept & bereiding: Mister Kitchen. assistent: Marleen Peeters. fotografie: Ernie Enkelaas. styling: Cyn Ferdinandus. bewerking: Trudelies Schouten