Van stappentellers tot yogalessen en van medicijnwekkers tot mental coaches: wereldwijd zijn er meer dan 300.000 apps die beweren dat ze onze gezondheid bevorderen. Welke doen dat echt, en hoe kies je apps die betrouwbaar zijn?
Digitale hulpjes
Gezondheidsapps zijn er in alle soorten en maten. Verreweg de grootste groep biedt handvatten om je leefstijl te verbeteren. Denk aan hulpjes om meer te bewegen, gezonder te eten, minder te piekeren of beter te slapen. Maar er is ook een groeiende groep apps die mensen met een chronische aandoening helpt bij het managen van hun ziekte. Bijvoorbeeld een app waarmee diabetespatiënten hun bloedglucosewaarden kunnen registreren en met hun zorgverleners kunnen delen. Hartstikke handig, al die digitale hulpmiddelen. Ze geven ons als gebruikers tools om meer zicht en grip te krijgen op onze gezondheidsklachten. Alleen: er is nauwelijks iets bekend over de betrouwbaarheid van de gezondheidsapps.
GGD Appstore
Om hier meer inzicht in te geven hebben de 25 GGD’s in Nederland samen met verschillende kennisinstituten en patiënten- en consumentenorganisaties een eigen AppStore in het leven geroepen. Doel: een begrijpelijk en transparant overzicht geven van betrouwbare gezondheidsapps en -websites. Op basis van eigen kwaliteitscriteria testen GGD-professionals verschillende apps op bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit en privacy. Alleen de apps die aan de eisen voldoen, komen in de GGD AppStore terecht. Je kan daarin zoeken op categorie of trefwoord. Bij elke app staat kort en duidelijk beschreven voor wie deze is bedoeld en waarvoor je hem kan gebruiken. Daarnaast zie je in één oogopslag hoe deze scoort op de verschillende criteria.
Betrouwbare leefstijlapps (gratis!)
❶ Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum is een eetdagboek om je voedingspatroon in kaart te brengen. Verder geeft de app aan hoeveel calorieën er in een product zitten. En kun je bijhouden hoeveel je dagelijks beweegt.
❷ Mindfulness biedt keuze uit geleide meditaties (3, 5, 15 en 30 min.), stille meditaties met klankschaal, een bodyscan en de mogelijkheid om een eigen menu samen te stellen. De app is gratis maar als je van alle mogelijkheden gebruik wilt maken, dien je instore-aankopen te doen.
❸ Sleep Cycle (Engelstalig): deze app kun je gebruiken om je slaap te monitoren en je op het best mogelijk tijdstip te laten wekken. Aan de hand van de geluiden die je maakt, berekent de app hoe diep je slaapt.
❹ Untire helpt (ex-)kankerpatiënten met een stap-voor-stap zelfhulpprogramma hun energie terug te krijgen. Er is ook een online community met lotgenoten.
❺ NiceDay is een coachingsapp: je leert je problemen te begrijpen en krijgt inzicht in je eigen valkuilen. Als je wat extra ondersteuning nodig hebt brengt hij je ook in contact met professionals
Nog een goede app (betaald)
Stilzitten helpt om te mediteren met behulp van je telefoon en eventueel een paar oordopjes. Aan de hand van geleide en stille meditaties word je stap voor stap meegenomen. Geschikt voor beginners. De app kost € 2,29
Bron: GGD AppStore