Courgettes, appels, peren en pompoenen zijn er nu zo veel, dat er bijna niet tegenop valt te eten. Gelukkig hebben we een methode uit Grootmoeders tijd om al dat lekkers te bewaren: inmaken. Dat is niet alleen heel leuk om te doen, maar al die potjes met gekleurde groenten zien er ook nog eens heel erg lekker uit.
Oude technieken
Wie wil weten hoe, kan een kookboek pakken. Inleggen, fermenteren, zouten en drogen zoals onze grootmoeders deden, zijn namelijk helemaal ‘in’. Zo is er nu het boek Olie, azijn, zout & zuur van Johan Björkman waarin al deze technieken aan de orde komen. Maar op zich kom je met een beetje googelen ook al een heel eind als je wilt weten hoe groenten in te maken in zuur of pompoen tot chutney.
Geen zin om het zelf te doen? Er zijn ook allerlei winkels waar je al ingemaakte groenten kunt kopen, zoals het Amsterdamse zoet en zuurwinkeltje van augurkenfabrikant Kesbeke, die graag experimenteert met kruiden en groenten in olie en azijn.
Zo’n stapel potten ziet er prachtig uit!
Augurken, maar dan net anders
Nog meer mooie potjes.