De erfenis is nogal eens een bron van familieconflicten, blijkt ook uit de waargebeurde verhalen in het boek Voorkom ruzie bij de kist. Prof. Bernard Schols en journalist Heidi Klijsen laten zien hoe je een erfrechtelijk bloedbad kunt vermijden en het ook fiscaal een beetje gezellig houdt.
1. Jouw eigen wetje
Wie geen testament opstelt, zegt daarmee in feite: ‘Het interesseert mij niet waar mijn erfenis terechtkomt. Overheid, regel het maar’. In een testament beslis jij naar wie het geld en de spullen gaan. Je maakt zo in feite jouw eigen erfrechtelijke wetje. En dat voorkomt niet alleen geruzie, maar biedt ook fiscaal veel voordelen.
2. Executeur
Wil je voorkomen dat erfgenamen elkaar de tent uitvechten, benoem dan een executeur in je testament: iemand die jouw laatste wil uitvoert. Leg goed vast welke bevoegdheden hij krijgt. En pas op aan wie je dit ‘erebaantje’ uitdeelt, want misbruik ligt op de loer. Laat je goed voorlichten bij een notaris.
3. Meeste stemmen gelden
Voorzie je dat een van jouw erfgenamen heibel gaat maken bij de verdeling van de erfenis? Neem een ‘democratieclausule’ op in je testament: een ‘meeste stemmen gelden’ afwikkelingsbewind. Vergelijk het met een aandeelhoudersvergadering: elk besluit wordt door de meerderheid genomen. Zo kan het zwarte schaap de verdeling niet eindeloos traineren.
4. Levenstestament
Dit is geen echt testament, maar een volmacht met instructies voor degene die tijdens jouw leven je belangen mag behartigen, als je dat zelf niet meer kunt. Die persoon mag dan bijvoorbeeld financiële knopen doorhakken, en/of medische, zoals wel of niet behandelen. Dat kan misverstanden en discussies – of erger – voorkomen.
Pas op met die pinpas
Het komt voor dat een erfgenaam alvast wat kostbaarheden meeneemt of uitgaven betaalt met de pinpas van de overledene. En dat schuldeisers aanvoeren dat hij, door zich zo te gedragen, de erfenis ‘zuiver’ geaccepteerd heeft en aansprakelijk is voor de schulden. Aanvaard daarom een erfenis zo snel mogelijk beneficiair: tot de waarde van de bezittingen.
Nog meer goede tips over dit onderwerp lees je in Zin 10. Nu in de winkel of bestel het nummer online.
Win het boek Voorkom ruzie bij de kist
Vergeet al die tranentrekkende series, romans en films: wie van echt onversneden drama houdt, haalt z’n hart op in het hedendaagse erfrecht. Het boek Voorkom ruzie bij de kist zoomt op humorvolle wijze in op spraakmakende erfrechtelijke kwesties en laat zien wat je kan doen om de geschetste problemen zelf te voorkomen. Met bovendien volop tips om de fiscus zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Wij geven via deze link 10 exemplaren weg! Uitgeverij Anderz, €20
Tekst: Heidi Klijsen
Emma zegt
Bedankt voor de tips met betrekking tot erfrecht. Ik ben het helemaal eens met tip 1, maak een testament! Helaas hebben we in onze familie meegemaakt dat er geen testament beschikbaar was en dit is uitgedraaid op een lelijke familieruzie, die nog steeds niet opgelost is. Een tip die ik iedereen mee kan geven, ga op zoek naar een goede erfrecht advocaat en laat je voorlichten! Dan voorkom je situaties als waar wij mee te maken kregen, in een tijd die al emotioneel genoeg is. https://www.vrpadvocaten.nl/erfrecht-spijkenisse