Wat als je de zorg voor je moeder met dementie of je rolstoelgebonden partner op je hebt genomen, maar dit niet meer gaat? Als antwoord op traditionele verpleeghuizen schieten particuliere woonzorghuizen als paddenstoelen uit de grond. Maar voor je hier je geliefde onderbrengt wil je natuurlijk wel weten hoe de zorg in die huizen is.
Het bejaardentehuis van vroeger is verleden tijd
Vroeger had elk dorp een eigen bejaardentehuis. Niet voor iedereen zaligmakend maar een reële optie als het leven thuis te ingewikkeld of eenzaam werd. Inmiddels wordt dit concept met uitsterven bedreigd en richt de overheid zich erop ons zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen mits er geen ‘blijvend intensieve zorg’ nodig is. Is dat eenmaal wél het geval, dan kan er met een indicatie thuis of in een verpleegtehuis zorg worden georganiseerd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Op dit moment zijn er in ons land 2450 verpleeg-/verzorgingstehuizen en 345 particuliere woonzorgcentra. Het aantal particuliere locaties is in de laatste tien jaar verdubbeld en zal naar verwachting blijven groeien met ruim 20% per jaar.
Meer eisen
Dat particuliere zorg groeit, is niet verwonderlijk volgens belangenorganisatie voor senioren ANBO. Bestuurder Liane den Haan: “Mensen met een zorgvraag en hun familie hebben over het algemeen een redelijk goed idee van wat ze belangrijk vinden. Van daaruit gaan ze op zoek naar een geschikte aanbieder. Dat kan een regulier verpleeghuis zijn maar dat wordt steeds meer een optie naast particuliere zorg. Mensen stellen nu eenmaal steeds meer eisen aan wonen en aan zorg. Particuliere ondernemers kunnen hier met nieuwe initiatieven vaak makkelijker aan voldoen dan bestaande zorgorganisaties. Vooral omdat die laatste groep vaak nog met verouderd vastgoed zit dat minder mogelijkheden biedt.”
Bewoner op de eerste plaats
Een goed voorbeeld van zo’n particulier woonzorghuis is Aliantus Oud Seyst in Zeist. Het gebouw is nieuw en fris, ruim van opzet en vriendelijk van sfeer. Vestigingsdirecteur Heidi Reijerkerk: “De privacy van onze bewoners is heilig. Ze huren hier woonruimte en richten die in met spullen van thuis. Dat betekent dat wij niet zomaar binnenlopen maar netjes aanbellen. Als er niet wordt opengedaan, is er niemand thuis of heeft iemand geen zin in bezoek en komen we later nog eens terug.” En als bewoners hulp nodig hebben? “Dan drukken ze op de alarmknop en komt er iemand. Niet na een half uur, niet na tien minuten maar metéén. Ons serviceniveau ligt hoog.”
Kosten voor non-stop zorg
Een particulier huis ontvangt huur en servicekosten van bewoners en stuurt aan het einde van de maand een rekening voor de zorg die kan worden gedeclareerd bij zorgkantoor of zorgverzekeraar. Het geschatte gemiddelde voor huur en servicekosten in een particulier huis bedraagt, afhankelijk van de indicatie, ongeveer 3000 euro per persoon per maand. Gemiddelde kosten per persoon voor een echtpaar kunnen lager uitvallen. Dit is exclusief zorgverzekering en eigen bijdrage. Een verpleeghuis krijgt van het zorgkantoor een vast bedrag per bewoner en moet daar alles, tot en met de woonlasten en overheadkosten, van betalen. De huur en servicekosten binnen een particulier systeem maken extra aandacht en meer service mogelijk.
Vernieuwers nodig
“Maar,” zegt ABNO-bestuurder Den Haan, “er zijn in de toekomst méér vernieuwers nodig als het om woonvormen gaat. Want niet alleen het aantal dementiepatiënten zal stevig groeien – van 270.000 nu tot rond een half miljoen in 2040 – ook het aantal 80-plussers: van 800.000 nu naar twee miljoen in 2040.” Kwaliteit van leven begint met wonen en welzijn. Vandaar de wens voor nóg meer verschillende woonvormen. Die zullen moeten worden ontwikkeld door zowel ondernemers en particulieren als door woningbouwcorporaties en gemeenten. Gezien de grote grijze golf die eraan komt, is er nog wel werk aan de winkel.
Handige websites over woonzorgcentra
• Benieuwd naar woonzorgcentra in jouw buurt? Kijk hier voor een overzicht van particuliere woonzorgcentra in Nederland.
• Meer weten over een van 2450 verpleeg- en verzorgingshuizen die ons land telt? Kijk dan hier voor een overzicht.
• Website van de belangenorganisatie voor ouderen (ANBO), voor meer info over het aanvragen van een Wlz indicatie en ander advies over wonen, inkomen en gezondheid.
• Departiculierezorgexpert.nl Website voor advies, ondersteuning en bemiddeling bij het zoeken naar particuliere woonzorgvoorzieningen voor dementiepatiënten.
Meer artikelen over gezondheidszorg in Nederland lees je in Zin. Je vindt Zin in de winkel of bestelt ‘m gemakkelijk online. En met deze aanbieding lees je Zin nu extra voordelig!
Tekst: Brigitte Bormans.
G zegt
Hallo,
Kunt u een datum opnemen bij de content?
Vast bedankt!
Gerard