HPV-zelftest
Een zelftest voor baarmoederhalskanker is net zo nauwkeurig als een uitstrijkje bij de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC onder 14.000 vrouwen. “Uit eerder onderzoek wisten we al dat veel vrouwen graag een zelfafnameset gebruiken,” aldus epidemioloog Hans Berkhof. “Maar niet eerder was de nauwkeurigheid daarvan zo goed onderzocht. Nu blijkt dat de HPV-zelftest net zo betrouwbaar is als de HPV-test op het reguliere uitstrijkje.”
Tik een (medicijn)eitje
In het nieuws gaat het er regelmatig over: de enorm hoge prijzen van bepaalde geneesmiddelen. Voor sommige medicijnen hebben Schotse wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh daar nu wat op gevonden. Het is hen namelijk gelukt om kippen eieren te laten leggen met daarin medicatie tegen onder meer bepaalde vormen van kanker. Ze voegden twee menselijke eiwitten aan het DNA van de kippen toe. Op deze manier medicijnen produceren is veel goedkoper dan in een fabriek. En de kippen? Die merken er niets van.
Allergiepaniek
Een op de tien volwassenen denkt dat hij een voedselallergie heeft. Maar in de helft van de gevallen is dat helemaal niet zo, ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University. Gevolg: onnodig veel strenge diëten, met soms (andere) gezondheidsproblemen tot gevolg. In Nederland zijn er zo’n 400.000 mensen met een voedselallergie. Dit percentage is vrijwel gelijk aan dat in andere Europese landen, aldus de Allergenen Consultancy.
Voedselwaarheid
Hoeveel water moet je dagelijks drinken? Is speltbrood gezonder dan tarwebrood? Hoe veilig zijn zoetstoffen? Droog je van koffie uit? Kun je te veel vitamines binnenkrijgen? En zijn E-nummers nu wel of niet schadelijk voor je lijf? Op deze en veel andere voedselvragen geeft diëtist Steffi Haazen antwoord in het recent verschenen boek Ten minste houdbaar tot. Haar doel: meer duidelijkheid bieden over wat we nu eigenlijk allemaal in ons mond stoppen.
Bloedtest Alzheimer
Afgelopen najaar was er een hoop te doen om een bloedtest die Alzheimer vroegtijdig zou kunnen opsporen. Hoe staat het daar nu mee? Philip Scheltens, neuroloog en directeur van het Alzheimer Centrum van het Amsterdam UMC dat de test ontwikkelde: “We verwachten hem binnen twee jaar te gaan gebruiken. Let wel: dat betekent niet dat er dan een bevolkingsonderzoek naar Alzheimer komt. Zonder doeltreffende behandeling heeft dat namelijk geen enkele zin. De winst zit hem in de voorselectie: bij welke mensen met geheugenklachten moeten we wel een belastend hersenvochtonderzoek doen en bij wie is dat niet nodig? Daarnaast helpt de test ons om patiënten te selecteren die baat kunnen hebben bij deelname aan wetenschappelijk onderzoek.”
Onder redactie van: Marte van Santen.
Meer medisch nieuws lees je in Zin 6. Nu in de winkel of hier te bestellen.