Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Ditmaal over slaap.
Veel deskundigen denken dat slapen helpt om ons geheugen beter te laten functioneren. Door de hersenen van muizen grondig te bestuderen, hebben onderzoekers van de Wisconsin University meer bewijs voor deze hypothese kunnen leveren. Als we wakker zijn, krijgen we een enorme hoeveelheid informatie voor onze kiezen. Om deze informatie op te slaan, worden synapsen – contactpunten tussen zenuwcellen – overdag versterkt en vermeerderd.
Synapsen
Om te voorkomen dat we een overload aan informatie onthouden, moeten deze synapsen op een zeker moment weer krimpen of verdwijnen. En dat zou tijdens de slaap gebeuren, dachten de wetenschappers. Ze moesten dit alleen nog wel bewijzen. Dat deden ze door vier muizen die zojuist hadden geslapen, vier die wakker waren gehouden met speeltjes en vier die zelf wakker waren gebleven, te bestuderen. Met behulp van een elektronenmicroscoop maakten ze gedetailleerde afbeeldingen van 7000 synapsen in twee hersengebieden van de muizen. Hieruit bleek dat een paar uur slaap al resulteerde in 18 procent vermindering van de synapsen. Interessant is dat de grotere synapsen vaak niet verdwenen.
Perfecte aansluiting
De onderzoekers denken dat deze worden geassocieerd met belangrijke herinneringen die het brein echt niet wil verliezen. Slaapdeskundige Gerard Kerkhof, niet betrokken bij het onderzoek, is enthousiast. “Tientallen jaren wordt al gezegd dat slaap bijdraagt aan het opslaan van informatie. Deze studie sluit daar perfect bij aan.”
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.