Een nieuwe column van Hanneke Groenteman!
Informatie-moe
Een van mijn goedaardigste verslavingen is de radio. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed en daartussenin luister ik ook nog als het uitkomt. Net als veel mensen op leeftijd luister ik meestal ouderwets. Dus via een heus radiotoestel, en het liefst naar nieuwszender Radio 1. En soms naar Radio 4 of een andere concertzender als ik even informatie-moe ben. Probleem vind ik wel dat Radio 1 overdag bijna niet meer te doen is. Het is tegenwoordig een carrousel van rubriekjes, spelletjes, nieuwtjes, gesprekjes en flauwe muziek, aan elkaar gepraat door geroutineerde, maar inwisselbare mannen en vrouwen. Saai! Ik hunker naar avontuur en inspiratie, denk aan de VPRO van vroeger (oma vertelt), of de VARA. Zo ben ik naar de podcast gejaagd, waar mensen met zin in radiomaken, zonder de gesel van zenderbazen, de allerleukste programma’s maken. Weten jullie de podcast al te vinden? Ingewikkeld? Helemaal niet, maar dat terzijde, terug naar de radio.
Nachtzuster
Als moeilijke slaper heb ik een anker, een houvast in het donker. Dat is het programma Nachtzuster van Astrid de Jong, in de nacht van donderdag op vrijdag, van twee tot zes uur. Een programma dat alle tanden des tijds heeft doorstaan in zijn eenvoud: willekeurige luisteraars stellen vragen en andere willekeurige luisteraars geven antwoorden. Klinkt simpel, en dat is het ook, maar het geheim van het succes is de presentatie. Astrid de Jong, de lievelingspresentator van talloze luisteraars volgens mij. Ik moet bekennen dat ik het geregeld beluister op podcast (waar je naar kunt luisteren wanneer het jou uitkomt), maar ik geniet er buitensporig van. Ik ken geen betere presentator, slim, grappig, ad rem, beetje vals en heel lief. Een ideale mix.
Radio voor een prikkie
Het programma kost niks, vier uur radio voor een prikkie. En… Jawel hoor: onduidelijke functionarissen (netmanagers, NPO?) hebben besloten dat het programma gehalveerd moet worden en naar een hoek in de zaterdagnacht moet verhuizen. Waarom? Je verliest je grote groep vaste luisteraars (wat moeten vrachtwagenchauffeurs, nachtwerkers en slapelozen nou?) en je bezuinigt niks. Je schuift een van onze beste presentatoren opzij en je veegt de vloer aan met de luisteraars die houden van de unieke kwaliteit van dit programma.
Zet de wekker
De inmiddels gestarte petitie van ongelukkige luisteraars zal misschien helpen. Felix Meurders is op die manier ook gered voor de radio. Laten we dat met Astrid ook doen. Spandoeken, petities, ik wil alles doen om dit programma te houden waar het hoort. U kent Nachtzuster misschien niet, maar het is nog niet te laat: zet de wekker en luister een keertje (of probeer de podcast!). Astrid, de nachtzuster, is verslavend en moet blijven.
Hanneke Groenteman (1939) is programmaker, journalist en schrijver. In Zin schrijft ze over waar een vrouw in deze levensfase tegenaan loopt. En wat ze daarvan vindt.